Rubriky: Inspirace, Praxe, Začínáme

#10 Využít okamžik; časosběr, zpomalený záběr thumbnail

Co je na těch iPadech tak zajímavé?
Dá se ještě pořád přijít s něčím novým?
Proč si je školy a rodiny pořizují i přes poměrně vysokou cenu? Opravdu jsou pro vzdělávání a komunikaci takovým přínosem?
A co to ovlivňuje?

V sérii článků s motivačním názvem 🍎 “Dělení o jablko” 🍏 ;) se pokusíme odpovídat nejen na podobné dotazy, ale hlavně chceme nabídnout tipy na užitečné funkce a vychytávky, kvůli kterým jsou pro nás (i mnoho našich kolegů) iPady pořád naprostou a nepostradatelnou jedničkou.

Desátý díl je o možnostech videozáznamů.

Pojďme se nejdřív naladit na přicházející jaro tímto dechberoucím minutovým videem.

Snímky jsou tvořené pomocí funkce časosběrného videa, které v iPadu najdete ve Fotoaparátu. I když výsledné video třeba nebude tak dokonalé jako v ukázce, proč dětem nezadat v průběhu distanční výuky úkol zdokumentovat tímto způsobem nějaký proces. Může to být záznam vlastního průběhu učení, konkrétní dokumentace probíhající tvorby, konstruování, řešení problému. Také děje v přírodě se přímo nabízejí – klíčení semen, růst rostlin, pohyb mraků, působení vody, různé pokusy … každý si může najít to svoje. A podobnou funkcí disponuje většina chytrých telefonů.

Příklady využití videa s žáky Cesta na měsíc Strašidlácký časosběr

Efekt zpomaleného záběru umožní soustředit se na detaily. Video se nahraje jako obvykle, ale při přehrávání uvidíte efekt zpomaleného záběru. Video se dá upravit tak, aby efekt zpomalení začínal nebo končil v určitém okamžiku.
Na další práci s videem existuje velké množství aplikací. Toto je spolehlivý i dostačující základ:

Já jsem díky tomuto článku znovuobjevila aplikaci Clips, která mě nadchla svou snadnou možností, jak jednotlivé nahrané sekvence propojit do efektně vypadajícího klipu. Vzhledem k tomu, že dnešní děti vzhlíží k youtuberům si myslím, že by tuto aplikaci určitě ocenily a hlavně dokázaly rychle použít :).
Právě Clips jsem využila ke shrnutí možnosti videozáznamů. Podívejte se, co všechno s ní jde během minuty a půl sdělit.

Natáčení videí v Apple příručce, aplikace Clips a iMovie

Další tipy ze série: