Rubriky: Články

#9 QR kódy budou bavit thumbnail

Co je na těch iPadech tak zajímavé?
Dá se ještě pořád přijít s něčím novým?
Proč si je školy a rodiny pořizují i přes poměrně vysokou cenu? Opravdu jsou pro vzdělávání a komunikaci takovým přínosem?
A co to ovlivňuje?

V sérii článků s motivačním názvem 🍎 “Dělení o jablko” 🍏 ;) se pokusíme odpovídat nejen na podobné dotazy, ale hlavně chceme nabídnout tipy na užitečné funkce a vychytávky, kvůli kterým jsou pro nás (i mnoho našich kolegů) iPady pořád naprostou a nepostradatelnou jedničkou.

QR kód, z anglického Quick Response, označuje kód rychlé reakce. Jeho funkcí je rychlý přenos informací mezi reálným a virtuálním světem.
(kontakt na vizitce, podrobné informace k místu, objektu, události, přesměrování na webové stránky, platba v restauraci, nákup vstupenky nebo jízdenky, heslo na wifi)

iPad nabízí dvě možnosti jak QR kód načíst. Fotoaparátem, který namíříme na QR a klepnutím potvrdíte oznámení v horní části displeje, s informací, že budete přesměrováni na příslušný odkaz. Nebo Čtečkou kódů, kterou aktivujete z Ovládacího centra:

V obou případech je nutností mít přístup k internetu.



Proč QR kódy ve výuce?

  • rychlé sdílení url adresy, která všechny žáky odkáže na webové stránky, se kterými chcete pracovat
  • moment překvapení, kdy zkrátka nechcete zviditelnit informace na „první dobrou“ a schováte je pod QR kód
  • zakódovaní správných výsledků (testů, kvízů, příkladů apod.)
  • zakódujte části textů, do několika QR kódů, po jejich načtení je úkolem zúčastněných složit celý příběh
  • „úvod do hodiny“ – vložte téma hodiny nebo projektu do textu QR kódu, ten po vytisknutí rozstříhejte, teprve po jeho úspěšném sestavení půjde žákům načíst a vyluštit (inspirace by Slávek Hora)
  • rozmístění QR kódů po prostorách školy, následuje „hon“ na kódy, například pro kontrolu správných výsledků, zadání úkolů, sbírání indicií, pátrání po informacích – záleží jen na tom, co do QR kódů vložíte
  • QR kódy jako součást šifrovací hry
  • zakódovaná přání, vzkazy, pozvánky, PFka
Vkládání QR kódů do různých objektů, v tomto případě ve spolupráci s aplikací Foldify

Jak vytvořit QR kód?

Není třeba aplikace, QR kódy se dají tvořit online. Webových stránek pro generování QR kódů najdete několik. Mezi naše nejoblíbenější patří tyto:
qikni.cz
QRgenerator.cz
je čas.cz
qrcodemonkey
Všechny fungují na stejném principu. V úvodu zvolíte jaký typ informace budete do kódu vkládat a vyplníte vložením příslušného obsahu (webový odkaz, vlastní nebo zkopírovaný text, polohu v mapě).
Pozor: obrázek v klasickém formátu zakódovat do QR kódu nelze. Obrázek musím mít url adresu, to znamená, že je třeba umístit ho na web vložit ho jako url adresu.
Vložené informace potvrdíte tlačítkem generovat nebo vytvořit (create) a je hotovo. Pokud chcete kód sdílet vyberte možnost download pro jeho uložení nejčastěji ve formátu .png .pdf nebo .svg
U některých generátorů si navíc můžete zvolit i barevnou variantu QR kódu nebo do něho umístit vlastní logo.


Máte raději aplikace?

iSen doporučuje
QR kód Generator & Creator
do vašich iPadů


A ještě něco navíc!

Hojně využívaná online platforma Classroomscreen, pro organizaci třídy, umí bleskově vytvořit a zobrazit QR kód s odkazem na webové stránky.

Stačí vložit zkopírovanou url adresu do řádku na QR kódem.

Prohlížeč Google Chrome nabízí vylepšení, kterým vytvoříte QR kód webové adresy přímo v prohlížeči. Jak na to, popsal kolega Pavel Špaček na svém webu: kantořina.cz

Vybarvovací QR kódy Mal-den-code . Na tomto webu je možné vygenerovaný QR kód dotvořit do varianty, ve které ho děti před načtením musí nejprve správně vybarvit. Jak na to, vysvětluje Jitka Rambousková v článku na stránkách Co jsem vyzkoušela.

Zajímavou dějepisnou aktivitu pro osmáky na svých stránkách sdílel Pavel Vondra: Reformy Marie Terezie

QR kódy do výuky rozhodně patří

Jak je vidět, inspirací najdete víc než dost. Vyzkoušejte je a určitě nám o vašich zkušenostech napište do komentářů.



Další tipy ze série: