Rubriky: Návody, Zpřístupnění

Klávesnice s českou predikcí thumbnail

Asi každý, kdo se někdy zabýval alternativní komunikací s využitím iPadu, zná aplikaci Proloquo2Go, celosvětově jednu z nejpropracovanějších a nejvyužívanějších aplikací pro AAK. Pro nás je zatím nevyužitelná, protože češtinu v repertoáru nemá. Ale firma Assistive Ware, která je jejím autorem má ve svém portfoliu další skvost, který známe a využíváme, a to je aplikace pro tvorbu zážitkových deníků Pictello. Určitě stojí za to se podívat, jak ji využívá třeba Miki nebo Kuba a také jaký deník ze školy v přírodě jde s její pomocí vytvořit.

Teď v listopadu zaznamenala čeština na AppStore další významný krok.  Prediktivní klávesnice, určené pro děti se speciálními potřebami, Keeble a Keedogo podporují nejen naše písmena s diakritikou, ale hlavně UMÍ už i v češtině PŘEDVÍDAT, JAKÉ DALŠÍ SLOVO CHCEME NAPSAT. A to rozhodně stojí za pozornost. Čeština se v těchto aplikacích objevila vedle světových a dalších frekventovaných  jazyků. Pro mě je to důkaz, že to u nás s iPady děláme natolik dobře, že stojí za to vyvíjet aplikace i pro relativně malý český trh.

 

V následujícím instruktážním videu se můžete podívat, co všechno aplikace Keedogo  umí. (Keeble postupně doplním). Než doplním (a natočím) konkrétní příklady s praktickým využitím s dětmi, nepřehlédněte článek „Jak mohou technologie pomáhat s psaním“, kde už jsme se o prediktivních klávesnicích zmiňovali.

Děkuji nejen firmě Assistive Ware, ale také všem uživatelům, kteří s iPady ve školách a rodinách smysluplně pracují, dávají o sobě vědět a bez nichž by iSEN ztratil smysl.

Big thanks  to AssistiveWare for supporting Czech language in applications Keedogo and Keeble. We are excited and very appreciate for it.