Rubriky: Články, Naše příběhy, Speciální potřeby

Chci být součástí…. thumbnail

Můj syn Jakub je pozoruhodně namíchán. Zatímco jeho psychika se vyvíjí v podstatě normálně, po fyzické stránce bojujeme s absolutní bezmocí a o jemné motorice opravdu nemůže být řeč.  Ale od dvou let, kdy  ležel v apalickém stavu s korovou slepotou po statu epileptiku a následném tří a půlhodinovém stavu bez okysličování mozku,  jsme myslím odvedli kus práce. Tenkrát jsem velice narychlo pořizovala novinku pro nás všechny – mobilní telefon, jehož číslo i operátora mám dodnes. Že se budeme s Jakubem jednou domlouvat přes jakýsi komunikátor,  mě tehdy nenapadlo opravdu ani ve snu.

Dnes už se mi obtížně vybavuje pocit bezradnosti, který jsem měla na počátku rozhodování na téma iPad.  Myslím, že registrovaným čtenářům tohoto webu nepřinese tento článek nic, co by nevěděli, ale těm, z řad rodičů, kteří se právě rozhodují a potřebují povzbudit…iPad je boží. To je věta, kterou jsem si poznamenala velice záhy po jeho zakoupení. Ta drobná placička, obrněná obalem Supershell nás naučila, co to znamená uživatelský zážitek.

Alternativní komunikaci děláme v GoTalkNow. Český manuál a také na počátku free verze, nám usnadnila první oťukávání. To, že během několika málo vteřin vyrobíte novou stránku, která je vysoce aktuální, ozvučená, interaktivní, nám velice rychle dalo zapomenout na Jakubovo klasickou a milovanou! knihu alternativní komunikace, kterou jsem mu vyráběla v Boardmakeru (tiskla, laminovala, řadila a posléze vyhazovala z už tak tlusté knihy).

obrázek obrázek (1)

Deník, který vyrábíme v Pictellu a který namlouvám v Jakubovo přítomnosti, nám zase usnadňuje vyprávění o tom, co Jakub zažil. Zkrátka přijde návštěva a pokud máme všichni chuť a Jakub dovolí, mrkneme třeba, jak jsme se spolu měli v létě na táboře.

image

Jakub miluje muziku a proto jedna z prvních věcí, které jsem stáhla byl GarageBand. Dodnes plně neovládám všechny funkce tohoto programu, ale upřímně, my si vyhrajeme i se španělkou a přednastavenými rytmy, kde Kuba mění akordy a má z toho upřímnou radost ( viz videoukázka).  Pokud se v naší přítomnosti objeví muzikant a zrovna nespěchá, je jasné, že skončíme u blbnutí s nahráváním, stopami, mixáží a Jakub se pobaveně směje, co z toho leze, a že když si dospělí hrajou, tak zítra bude hezky.

http://youtu.be/KHmSy5TtLZM

Hudbu stahuji z iTunes. Dvě stovky za nové elektronické album Dana Bárty velmi ráda zaplatím, stejně tak oceňuji, že si ji klidně stáhnu ve dvanáct v noci a nikam pro ní nemusím. A pak, my se opravdu mockrát stěhovali a díky tomu milujeme úložiště v éteru, namísto vlastnění dalších plastů. Z hudby tvořím různé seznamy, např. Kubík spaní – samý ploužák – a ono to funguje :-). i Pad, jak víme, hraje náramně, takže na cesty netřeba tahat další zařízení. Radiožurnál, Radio Junior, archiv ČT , ČT 24 a samozřejmě You Tube, Skype… to všechno máme k dispozici.  A kromě toho ten luxus podcastů. To je fenomén, který mě opravdu baví. Jsem pravidelným odběratelem Toulek českou minulostí, hosta Radiožurnálu a také Lets master English. Pustíte si to kdekoliv a kdykoliv, třeba na procházce venku. A hned jste ve skvělé společnosti.

Abych nezapomněla Tube Box samozřejmě – jedna z mnoha rad, kterou jsme vyčetli na webu iSen. A Dokuments. Výborná  aplikace pro stahování a uchování nejen vlastní hudby. Sound Touch nebo Cars, Trucks and Bubbles – no to bylo radosti !

A propo komunita, o kterou se opíráme a čerpáme, je nezastupitelnou součástí sympatií k iPadu. Chci být součástí party s lidmi, kteří to cítí stejně, kteří se inspirují, navzájem pomáhají, povzbuzují.

Ještě na jaře tohoto roku byl pro mne iPad velkou neznámou a slova jako Dropbox, iCloud, iTunes španělská vesnice. Jenomže ono je to opravdu lehké a vtahující, zvědavost Vám zkrátka nedá a jste za ní odměňováni.

IPad je vskutku bezbarierová pomůcka bez dalších drátů, přídavných mikrofonů, speciálních ovladačů.Takže to nejlepší, je nakonec nejmíň záludné a ….nejlevnější. Váhala jsem asi půl roku, dnes bych neváhala ani vteřinu. Je to prostě parťák a to nás ještě spousta objevování a milých překvapování teprve čeká.  Jsme na začátku.

  • LenkaRi 1.Prosinec 2013 15:33

    Inspirativní text i pro nás, co s iPady kamarádíme už dlouho, Emmo. Příspěvky od vás, rodičů, považuji za hodně důležitou a obohacující část tohoto webu. Přeju hodně radosti vám i Jakubovi :).

  • slavahora 1.Prosinec 2013 15:56

    Emmo, mně to přineslo pocit, že nic, co se tu pubikuje, nezůstane bez použití. Takže naše práce a zkoumání má smysl. Díky za článek, který je na začátku adventu povzbuzující. Krásný předvánoční stav Vám i synovi Jakubovi.

  • IVa.J 1.Prosinec 2013 18:25

    Jakube, nadšeně tleskám Tobě a Garage Bandu, je to pro mě také stále veliká neznámá, se kterou se teprve lehce oťukáváme. Určitě můžeme do budoucna domluvit výměnu zkušeností a nápadů! Vám Emmo děkuji za slova, kterými jste tak přesně shrnula všechno, co nám iPad do života přináší a jakou radostí může být Vám rodičům. Velmi milé a inspirující čtení…

  • Emma Dostálová 1.Prosinec 2013 18:35

    Zdravíme s Kubim :-) A děkujeme Vám !