Rubriky: Speciální potřeby, Všeobecný rozvoj, Zpřístupnění

soundtouch ikona

Zrak, sluch a hmat. Tyto 3 základní smysly je potřebné neustále rozvíjet. A právě k tomuto účelu vám spolehlivě poslouží aplikace Sound Touch, která je unikátním výukovým nástrojem nejen pro malé děti.

 

Zábavné, ale přesto velice poučné

Přesně tímto označením lze snadno charakterizovat význam výše zmíněné aplikace. Velmi efektivní formou se seznámíte se zvířaty, hudebními nástroji, předměty v domácnosti, dopravními prostředky apod. Poslouží k tomu velice propracovaná grafika obrázků jednotlivých exemplářů, ale i senzační zvukový doprovod.

Je pochopitelné, že Sound Touch nejvíce zužitkují malé děti. Pomocí potvrzování vybraných obrázků ve zvolených kategoriích se na displeji promítne reálnější fotografie aktuálně zobrazené situace a ozve se příslušný zvukový efekt. Tímto velice povedeným způsobem se děti lehce naučí přiřazovat k obrázkům i zvuky. Dovedou si lépe představit jak zní auto, letadlo, motorka, ovce, orel, pračka, harfa atd.

Ovládání pochopí každý

Rozhraní aplikace není nijak složité. Se vším se obeznámíte velice rychle. Celé uživatelské prostředí se v podstatě skládá pouze z potvrzovacích tlačítek jednotlivých situací, opatřených odpovídajícím obrázkem. Vše je rozčleněno do určitých kategorií, takže si můžete zvolit, na kterou oblast se zrovna budete chtít soustředit. Stačí, když si vyberete některou z nabízených možností např. letadlo a potvrdíte ji. Co se poté stane, to uvidíte sami.

Překvapení není nikdy dost

I když jsem se ze začátku domníval, že ke každé situaci je přiřazen pouze jeden zvukový efekt, později jsem své tvrzení byl nucen přehodnotit. Brzy totiž poznáte, že každý prvek obsahuje několik zvuků, které se mezi sebou náhodně mění. Není tedy pravidlem, že když zvolíte třeba obrázek s vrtulníkem, že uslyšíte jeho let. To, co nakonec uvidíte a zaslechnete, není možné určit. A právě z tohoto důvodu si Sound Touch brzy zamilujete, protože vás dokáže vždy překvapit.

ukázka z aplikace

Dvě verze, jeden zásadní rozdíl

Sound Touch můžete získat z App Storu ve dvou provedeních. Verze Lite má určitá omezení a neumožňuje přístupnost pro nevidomé, alespoň zatím o tom v poslední aktualizaci není zmínka. Placená varianta je plně přístupná zcela každému i zrakově handicapovaným a jejím pořízením rozhodně nic nepokazíte. Vyplatí se to.

Poradíte si i bez zraku

Placená verze Sound Touch umožňuje své prostředí využívat i zrakově postiženým lidem. Po její instalaci a prvním spuštění se dovíte, že pro aktivaci VoiceOveru máte zavítat do nastavení a potvrdit název aplikace, tedy Sound Touch. Když to učiníte, objevíte různá dodatečná nastavení. Z nich je nejdůležitější přepínač VoiceOver, který je vypnutý. Aktivujte jej a vraťte se zpět do aplikace.

I když to na první pohled nevypadá, že by se rozhraní nějak zásadně změnilo, po krátkém pátrání zjistíte, že se tak skutečně stalo.

Poznáte to ve chvíli, kdy budete s aplikací chvíli pracovat. Jak bylo zmíněno výše, po zvolení některé z možností nikdy nevíte, co uslyšíte a uvidíte. Pokud je však aktivní funkce VoiceOver v nastavení aplikace, před aktivací zvukového efektu vám lidský hlas oznámí, co se zobrazuje na obrázku a jaký máte očekávat zvuk. S vypnutou funkcí VoiceOver se rovnou aktivuje zvuk, ale nevíte o co se přesně jedná. VoiceOver vám to však prozradí.

Ve výuce rozhodně zaujmete

Sound Touch je parádním výukovým nástrojem. Nenechte si jej pouze pro sebe, ale pochlubte se také svým svěřencům, pokud patříte mezi pedagogy. Dětem jistě vykouzlíte úsměv na tváři a lehce je přesvědčíte k další aktivitě při hodině.

Další aplikace od tohoto developera stáhnete zde. Také všechny video touch aplikace jsou přístupné pro nevidomé uživatele pomocí funkce VoiceOver.

přehled dalších aplikací tohoto developera