Rubriky: Speciální potřeby, Všeobecný rozvoj, Zpřístupnění

Jak mohou technologie pomoct s psaním thumbnail

Jednou z výhod používání technologií je to, že mohou zjednodušit nějakou činnost nebo pomoct s nějakým problémem. Tento článek se bude věnovat možnostem přizpůsobení iPadu pro zjednodušení a podporu psaní.

Po upgrade na iOS 8 se otevřely možnosti pro vývoj klávesnic 3. stran. Tedy doplnění nativní klávesnice v zařízení nějakými dalšími. Původně jsem hledala nějakou klávesnici, která by byla přístupná pro žáka s těžší zrakovou vadou. Proto ve srovnání píšu i o těchto parametrech.

Vyzkoušela jsem tři klávesnice, které podporují češtinu. Všechny nabízejí prediktivní psaní, což je psaní s předvídáním, z telefonu jistě znáte podobnou funkci jako T9. Mnozí z nás si ji vypínají, protože občas píše nesmysly, které nejsou vždy jen humorné ;).  Ale v tomto přípqdě je to odlišné. Prediktivní funkce při psaní navrhuje slova. Když zadáte písmena, prediktivní text analyzuje stisknutí kláves a poskytne seznam slov, ze kterých si můžete vybrat. Funkce predikce textu klávesnice vám pomáhá, abyste mohli psát rychle a přesně.

Dále všechny uvedené klávesnice výborně doplňují chybějící diakritiku, v podstatě jde psát bez ní a umí opravit i další chyby. Čím častěji se klávesnice používají, tím jim jde předvídání lépe :). Je možné psát i klouzáním po písmenech, což po určitém nácviku celý proces psaní výrazně zrychlí.

* UPDATE: Klávesnice s českou predikcí – KEEDOGO (iSEN doporučuje!)

Jak to můžeme využít: Modelový příklad 2

  • Děti s dysgrafií – mají problémy s čitelností textu, vynechávají písmena,  nejsou si jistí správnými tvary písmen. I když je potřeba dovednost psát rukou trénovat, nemělo by to být na úkor únavy a znechucení z mnohdy marné snahy.
  • Kontrola pravopisu – klávesnice umí opravit chyby, doplnit tečky a velká písmena
  • Zrychlené psaní – díky funkci „klouzání“ po klávesách se psaní s trochou tréninku velmi zrychlí
  • Úprava klávesnice pro osoby se zrakovým postižením
swypeSwype (funguje pro všechny platformy), 0,99 Euro
Má češtinu (stahuje se v nastavení) a predikci – nabízí  slova nad klávesnicí, odhaduje, co bude dál. Písmena jsou dostatečně velká, zvlášť malá a velká tiskací varianta. jako plus vidím, že nejpravděpodobnější slovo je ve zvýrazněné barvě. Nová slova jdou přidat jedním kliknutím do slovníku. Nabízí i číselnou klávesnici. Zdarma je pět barevných motivů, Za poplatek 0.99€ si můžete stáhnout další. Pro potřeby žáků s problémy v psaní se mi zdá nejvhodnější.
 Swype
swiftkeySwiftKey (pro iOs i Android)
Možnost stáhnout češtinu, nabízí slova a velmi rychle doplňuje. Má v ceně tři barevné varianty. Klouzání nepodporuje. Výhodou pro zrak je černobílá varianta. Umí rychle poznat i složitější slova. Malá písmena jsou až moc malá.
image
fleksyFlexy (iOs, Android)
Má češtinu i predikci. Dokonce by měla umět i říct česky, to co je napsáno a opravdu jde zapnout (nebo vypnout) hlasová kontrola (voice feedback). Bohužel vyslovuje česky i anglická  slova jako „space a delete“.  V nastavení se dá zvolit barva klávesnice (zdarma šest variant) i velikost písma. Což je výborné. Klávesnice má jen velká písmena, stejně jako jsme zvyklí u té nativní. Predikce jí jde výborně. Základní čísla mohou být součástí hlavní klávesnice. Jde zvětšit tím, že se odstraní mezerník – mezera se dělá švihem doprava, delete švihem doleva.
VÝHODA: čísla mohou být součástí hlavní klávesnice
NEVÝHODA: Napovídaná slova se objevují uvnitř v klávesnici, což není moc přehledné.
image
Vyzkoušíte?

Tento článek je zařazen do série textů, věnujících se podpoře vzdělávání žáků se specifickými potřebami: Technologie na pomoc inkluzi