Rubriky: Soc./Zdrav oblast, Speciální potřeby, Zpřístupnění

INSPO

Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami

Pod tímto názvem se v Kongresovém centru Praha, letos již po čtrnácté, konala konference, jejíž hlavním cílem je představit inovativní řešení a nástroje, které usnadňují život lidem s nejrůznějším znevýhodněním vngresovém centru Praha.

Pro letošní rekordní počet 360 účastníků bylo připraveno okolo 30 přednášek. Všechny byly tlumočeny do znakové řeči, účastníci měli k dispozici také simultánní přepis. V doprovodném programu se představilo okolo dvaceti organizací, které ve výstavní části představovaly svoje služby, programy a kompenzační pomůcky.

Nápadů a inspirací není nikdy dost a tak jsme na takové akci s i-Snem nemohli chybět.


DipticNejvíc nás pochopitelně zajímaly všechny novinky okolo ovládání iPadů. Vyzkoušeli jsme externí tlačítka, klávesnice, ochranné koncepty pro iPady, ale i nové aplikace a programy.  Řady doplňků, které usnadňují a zpřístupňují používání tabletů, se stále rozrůstají.  Například ústní myš, která umožňuje ovládání nejen PC a tabletu, ale i některých prvků v domácnosti nás velmi zaujala. Ne všechny ale fungují pro iPady. Máme v plánu je postupně vyzkoušet a prostřednictvím našich stránek a kurzů vás s nimi seznamovat.

Screenshot 2014-03-16 09.32.46

Velkým potěšením nám bylo setkání s panem Menšíkem z Petitu, který je u nás skutečným bardem v oblasti počítačových programů a specializovaných pomůcek, které osobám s postižením usnadňují ovládání počítačů a tabletů. O nabídce firmy Petit se dozvíte více také v našem článku věnovaném obalům a příslušenstvím k iPadu.
Se svolením pana Menšíka jsme také mohli nafotit snímky do tohoto článku.
Na své odpolední prezentaci pan Menšík představil novou českou komunikační aplikaci VOXkom. Podrobný článek o aplikace pro vás máme v přípravě.

Screenshot 2014-03-16 09.30.25

 Podobně příjemné bylo setkání s kolegyněmi z Rané péče EDA, které představovaly aplikaci EDA PLAY, se kterou jsme podrobně seznamovali v článku zde

Screenshot 2014-03-16 10.34.40

O zkušenostech s využíváním iPadu pro komunikaci u dětí se sluchovým handicapem jsme hovořili s dámami z Tamtamu.

Celý den se byl plný pozitivní atmosféry, setkávání se zajímavými lidmi, novými nápady a myšlenkami.

Ze všech přednášek na konferenci byly pořízeny videozáznamy, které budou zveřejněny na oficiálních stránkách www.inspo.cz

inspo-final