Rubriky: Inspirace, Kreativita, Praxe, Všeobecný rozvoj

Nápad za všechny peníze thumbnail

Máme ve škole přátele z ciziny. Máme ve škole ERASMUS+. Škola je vzhůru nohama. Tak by se dal stručně charakterizovat tento týden v Základní škole Planá nad Lužnicí, okres Tábor. Byli jsem se podívat v Praze. V pondělí proběhly dílny – výukové hodiny, které si připravili jednotliví učitelé ve spolupráci se žáky. Prostě se chceme dobře postarat o naše kamarády z Evropy i Asie, ukázat jim, jak se v naší zemi žije a jak tu ve škole pracujeme.

Dnes jsme vyrazili na exkurzi do Třeboně. Proč? V projektu se zabýváme zdravou stravou – Moudře jíst, tak se projekt v ERASMU+ jmenuje. V Čechách se teď trochu ochladilo, naši kamarádi jsou i z teplejších oblastí, trochu jsme vymrzli, míříme do školy trochu dříve než jsme plánovali. Krásné třeboňská náměstí už prostě vidět nechtěli. A my je chápeme.

Nasedáme do autobusu a za Třeboní za mnou dorazí kolegyně Romana. Co budeme dělat? Máme dvě hodiny navíc, nemohli bychom nějakou malou aktivitu s iPadem? Chvíli jsem se bránil, nechtělo se mi, ale kolegyně umí motivovat. Dobře, zkusíme to rezignuji nakonec.

Mohli bychom dát dohromady slovní mraky. No tak to jsem už dlouho neukazoval. Jak se ta aplikace jmenuje? Odesílám první zprávu kolegyni, lektorce Petře Boháčkové. Ne že by mi nechtěla pomoc, ale zrovna taky projektuje, prostě teď to nejde. Zapni mozek, zapni mozek, tak jdeme na to. Aplikace se jmenuje WordPack, hurá, máme ji i nakoupenou. Jdu znovu vyzkoumat, co vlastně umí. Výborně, má tam stromeček, tak rozvíjíme s kolegyni teorie. Tvary vánočních ozdob, vzkaz dětem v naší škole, celé komunitě obce v národních jazycích Basků, Řeků, Rumunů, Bulharů a Turků. A taky Čechů, protože české děti z naší školy svoje kamarády provází.

Tak dobře, vytvoříme obrázky ze slov, sesbíráme pomocí AirDropu do mého iPadu, stáhneme do počítače pomocí iCloudu a vytiskneme. Trochu pocvičíme ruce, protože ozdobu vystřihneme, navážeme ozdobný provázek. No a protože se přes noc ve škole objevil stromeček – velká borovice, tak ho také ozdobíme, to vezmeme cestou na prezentace o zdravých národních potravinách. Zábava až dokonce.

Tak perfektní, ale to je na dvě hodiny málo. Tak je zkusíme trochu rozehřát. Máme přece naši starou dobrou rozšířenou realitu s Quiverem. Stačí jeden marker, navlékneme to jako na malé děti. Malý úkol – vymalujte výkres, když to uděláte, uděláme kouzlo a podíváme se na omalovánku přes iPad, to uvidíte věci.

Ještě nezbytné telefonáty – potřebujeme uvolnit třídu, sehnat pastelky a nůžky se stužkami. Možná by se také hodilo něco teplého do žaludku.

Autobus zastavuje před školou na zastávce, jdu tisknout markery z Quiveru, kolegyně odvádí děti do třídy a vysvětluje, co se teď bude dít. Pracujeme, děti se zájmem poslouchají, zapínáme aplikaci a kouzlo, kouzlo. Rozšířená realita byla úspěšná, dokonce si naši dětští přátelé posílají obrázky z aplikace domů, aby mohli ukázat, co se to v Čechách v úterý 28. listopadu odehrávalo.

A jdeme na slovní mrak ve tvaru ozdoby. Všichni pochopili, už pracujeme. WordPack v akci nezklamal, AirDrop většina pochopila, kdo ne, doptá se našich dětí. Do iPadu mi létají první ozdoby, zapínám iCloud a už stahuju do počítače a tisknu. Někam se zatoulaly dvě baskické ozdoby, Slávku, to jim přece musíme vytisknou – kolegyně to umí. Běžím do tiskárny ještě několikrát. Stříháme navazujeme šňůrky. Děti se o tom baví, některé si stahují aplikace do telefonů, řada z nich má iPhone, doptávají se ještě na podrobnosti.

K tomu ještě letí obrázky do naší komunity na G+. Dokážeme okamžitě streamovat to, co se v našich třídách děje a ještě o tom diskutovat a vzájemně se podporovat.
Nadchází ta slavnostní chvíle, všichni jsou vybaveni ozdobou a jdeme věšet vzkazy na školní vánoční stromeček.

Všichni se pomalu usazují na předem připravené židličky v klubu, aby se zaposlouchali do prezentací svých spolužáků. Nikdo z dětí nepoznal, že šlo o aktivity narychlo připravené v autobuse. Všechno mělo přirozený průběh. Ozdoby dobře vypadají a k tomu ještě ty zajímavé a milé vzkazy.

Proč se nám to povedlo? Protože jsme pracovali jako tým. A ještě se o tom diskutuje v komunitě, prý hit letošních předvánočních školních hodin. Díky. Mě to potěšilo a zítra tím také ještě poteším kolegyni Romanu, i ostatní, kteří přivedli děti, zařídili čaj ze školní jídelny, sehnali pastelky, donesli chybějící židličky… Děkuji. A poděkovat musím i komunitě, protože tenhle článek vznikl jako výsledek večerní diskuze nad nápady a fotografiemi. Díky, Jitko, bez tebe bych tenhle článek nenapsal.

A kdo chce mít ozdoby trojrozměrné, použije Foldify :). L.Ř.

IMG_1057

  • LenkaRi 29.Listopad 2016 21:56

    Z Wikipedie: Synergie znamená spolupráci, společné působení. Označuje situace, kdy výsledný účinek současně působících složek je větší než souhrn účinků jednotlivých složek. Někdy se symbolicky vyjadřuje jako „1+1>2“.

    Jednoduše řečeno – kreativní myšlenky sdílené s kamarády se postupně nabalují a mají větší efekt :)
    Více Cloudartu ještě tady http://www.i-sen.cz/?s=CloudArt