Rubriky: Inspirace, Kreativita, Praxe, Školní předměty

Kraje ČR s Aurasmou thumbnail

O aplikaci Aurasma a jejích aurách už jsem slyšela dříve a jen jsem čekala na správnou příležitost, kdy tuto aplikaci s rozšířenou realitou využiji. Téma krajů České republiky máme v učebnici zpracováno na zhruba 5 stran a obsahuje celkem hodně textu se spoustou informací. Dumala jsem a dumala a nakonec jsem si vzala na pomoc právě Aurasmu, což byla ta nejlepší volba, kterou jsem mohla udělat.

K vytvoření svých aur jsem využila aplikaci přímo v iPadu a jednoduchý postup skládající se ze čtyř kroků:

1) Vyfotila jsem marker – vytisknutý obrázek jednoho krajského města

2) Vyfotila jsem overlay – vytisknutou informaci o příslušném kraji či krajském městě

3) Upravila jsem velikost a umístění overlay na markeru

4) Pojmenovala jsem svou auru a publikovala ji jako veřejnou

Děti byly velmi zvědavé, když jsem před hodinou vlastivědy po třídě rozvěsila obrázky 14 měst České republiky. Na začátku bez problémů uhádly, proč je obrázků právě čtrnáct: Protože krajů je v České republice přeci 14. A s napětím čekaly, co se bude dít.

Vytvořili jsme skupiny po 3-4 žácích, každý člen dostal stejnou tabulku, kterou si vlepil do sešitu. Úkol každého člena byl jasný: Až na mě vyjde řada, vezmu iPad se spuštěnou aplikací Aurasma, půjdu k jednomu z obrázků, namířím na na něj fotoaparát a jako mávnutím kouzelné hůlky se mi na obrazovce zobrazí papírek obsahující důležitou informaci k danému kraji či krajskému městu. Tuto informaci si musel žák vždy zapamatovat, vrátit se do své skupiny, sdělit ji ostatním a společně si ji všichni zapsali do tabulky.

Této aktivitě jsme věnovali dvě vyučovací hodiny a stálo to za to. Byla jsem až překvapena, jak skupiny krásně spolupracovali, spravedlivě se střídali a pečlivě zapisovali získané informace. Mnou vytyčený cíl byl naplněn: Všichni byli nadšeni a velmi nenásilně a zábavnou formou si osvojili důležité informace či zajímavosti týkající se krajů České republiky.

 IMG_0877

Aurasma u nás ve třídě rozhodně nebyla naposled :-)

  • slavahora 16.Říjen 2016 14:06

    Perfektní využití Aurasmy, Terezo. Moc se mi Váš článek a nadšení pro Aurasmu líbí. :)

  • Tereza Pittnerová 18.Říjen 2016 13:30

    Děkuji, celá aktivita vyšla opravdu nádherně a splnila svůj účel :-)