Rubriky: Inspirace, Kreativita, Praxe

Educreations – jednoduché nahrávání lekcí thumbnail

Byla běžná hodina matematiky, někdy v průběhu tohoto školního roku. Vysvětloval jsem dětem učivo z matematiky. Vzal jsem si křídu a začal se sčítáním s přechodem přes desítku. Někdo to pochopil, jiný samozřejmě ne. Tak jsem začal znova. A za týden znova. Nějak se mi už po třetí nechtělo, tak jsem použil iPad a aplikaci Educreations, která je free (v jednom případě aplikaci Explain everything – pokročilejší – možnost vkládat webové stránky, pracuje s cloudovými úložišti Dropbox, Google drive a jinými).

Tato aplikace je úžasná v tom, že vytvoří z iPadu digitální tabuli, která nahrává vše, co zapíšete. Tuto «lekci» poté jednoduše nasdílíte dětem na mail.

Od té doby častokrát využívám tuto aplikaci místo běžné tabule. Učivo, které vysvětlím si mohou děti pustit doma na svém počítači, tabletu. Učivo musím vysvětlit a proč to tedy nezaznamenat v digitální podobě. Navíc pouze zmáčknu tlačítko REC.

Před pár dny jsem se rozhodl veškeré (není jich mnoho) své materiály vložit na třídní web, kde jednoduše mohou děti i rodiče přistupovat k těmto materiálům. Jestli toho využijí je na nich.

Jak tedy tato aplikace funguje:

V horní liště jsou veškeré funkce této aplikace. Mohu měnit barvu pera, přidávat text, vložit obrázky z iPadu, dropobxu a nebo najít přímo z webu. V pravém horním rohu je ta nejužitečnější funkce – nahrávání obrazovky. Nahrává samozřejmě se zvuekm. Výslednou lekci nasdílíte na server Educreations.com buď jako soukromou lekci, veřejnou nebo pro své studenty (s touto možností jsem nikdy nepracoval). Nepodařilo se mi ovšem vyhledat své lekce na jejich webu. Nevím, jak to přesně funguje.

Mé vytvořené lekce můžete zhlédnout ZDE.

Photo 09.05.14 15 07 02 Photo 09.05.14 15 09 01

 

Lekce vytvořená v aplikaci Explain everything

 

  • LenkaRi 10.Květen 2014 22:48

    Poučný článek, Tome. Obě aplikace znám , ale pro spec. děti je tak nevyužijeme, individuální přístup je lepší. Jsem moc ráda, žes je popsal. Díky