Rubriky: Inspirace, Kreativita, Praxe, Školní předměty

Časová přímka alias Timeline v raném českém státě thumbnail

Ještě před vánočními svátky jsme začali druhou várku časových přímek, tentokrát z raných českých dějin. Kontrolujeme si to, co jsme už prošli, upevňujeme si poznatky, zvyšujeme kompetence v anglickém jazyce i v používání techniky, tabletů. Vyrábíme si také učební pomůcky pro chvíle volna, abychom vše nastudovali k testu, který nás čeká, a také proto, abychom věděli, až se doba zeptá. Tentokrát pro 7.A vyráběla 7.B. Dnes společná práce obou ročníků vyvrcholila.

Časové přímky jsou zpracované v aplikaci Timeline. Ke stažení je bezplatně na AppStoru firmy Apple, najdete ji i pro androidí platformu. Aplikace mluví jen v anglicky, ale rozhodně to není nic složitého – open, cancel, save, send, label, choose image, finish apod. No, ukázalo se, že na angličtině v aplikaci ještě musíme zapracovat. Technicky jsme to nakonec dali i s posláním e-mailu. Informace jsou také víceméně správně, pozor na rok úmrtí Konstantina, i když nezařadili jsme ho mezi top ten letopočtů, také mně překvapil slamníkovec – to asi bude Slavníkovec – rozuměj sv. Vojtěch. Objevila se chybná koncovka přídavného přivlastňovacího jména Kosmova – Kosmovy kroniky, nebo velká písmena ve vlastních názvech. Ale nejsme na univerzitě, vše se učíme a bez chyb by nebylo pokroku. Takže pozor při prohlížení, data je třeba ověřovat.
timelineZvládli jsme i fotografie – některé časové přímky obsahují obrázky, u kterých jsme zkoumali autorská práva – ukázali jsme si, jak na to na obrázcích vyhledávače Google.
Sedmáci z áčka pro béčko připravili informace o našich 1. českých králích, o Kosmově kronice a Vyšehradském kodexu. K vyhledávání použili iPad, vše pak odprezentovali velmi stručně podle myšlenky „vysvětli mi to jako malému dítěti“. Vše jsme zapsali do sdíleného sešitu ActivInspire, ten byl vyexportován na Google Disk, odkaz přenesen následně na týdenní plán pro další zkoumání v domácím prostředí.
Nakonec zbyla prohlídka fotografií z výstavy Vyšehradského kodexu, která se uskutečnila 31. ledna 2015 v prostorách Národní knihovny ČR. Fotografický příběh je vytvořen v aplikaci Google Photos – Fotky Google a pocházejí z archivu autora článku.
Sedmáci a Bohuslav Hora, učitel dějepisu, Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor