Rubriky: Inspirace, Naše příběhy, Praxe

2x ze speciálních center… thumbnail

…nejprve bychom chtěli začít naprosto upřímnou děkovačkou: srdečně Vám děkujeme, že pro nás děláte kurzy, tvoříte skvělé webové stránky, zkoušíte a tvoříte nové aplikace, které nám potom jednoduše servírujete :). Váš web i facebooková stránka se pro nás stává každodenní inspirací.

A jak to tedy u nás v SPC s iPadem začalo? :).V zimě 2012 jsme se zúčastnili Vašeho kurzu, kde jsme se s iPadem poprvé seznámili a mohli si jej i osahat. Naše nadšení bylo takové, že jsme snili o jeho pořízení do SPC a po velkém úsilí se nám to z projektových peněz opravdu podařilo. Na jaře 2013 jsme s očekáváním otevírali krásnou krabičku s obrázkem nakousnutého jablíčka, v rukou jsme poprvé drželi NÁŠ iPad!

Bez zdlouhavého oťukávání jsme iPad začali používat ve speciálněpedagogické – logopedické praxi. Velmi se nám osvědčil u malých dětí, u kterých bývá diagnostikován opožděný vývoj řeči. S těmito dětmi většinou začínáme na různých zvucích, někomu se líbí zvířátka, jinému dopravní prostředky nebo hudební nástroje. Je velmi důležité, že děti získávají informace multisenzoriálně – mohou si obrázek „osahat“, slyší ho a mohou zvuk napodobovat, vidí ho v několika různých obrázcích a variantách. S různými aplikacemi se nám daří rozvíjet pasivní i aktivní slovní zásobu, a to zejména ve chvíli, kdy vypínáme zvuk :). Velmi pěkně se nám s iPadem pracuje u dětí s vývojovou dysfázií, kdy je naše práce zacílena na všechny oblasti (řeč, myšlení, zrakové a sluchové vnímání, jemná motorika, paměť a pozornost, prostorová orientace). Díky iPadu se nám daří rozvíjet všechny roviny řeči, využíváme nejrůznější aplikace dle individuálních schopností, možností a potřeb dítěte. Práce s iPadem u nás funguje za odměnu, ve chvílích odpočinku a relaxace, baví děti i nás dospělé :). Je prostě radost s ním pracovat :).

Ještě jednou vřelé díky celé komunitě, která posouvá nejen speciální školství zase o kousek dál :).

Za SPC Velké Meziříčí

Martina Nováčková

*******

Dobrý den,

moc Vás všechny zdravím, ještě pořád jsem z ipadu nadšená a snažím se nadšení předávat dál. Ráda bych se zapojila do soutěže, posílám dva příběhy:

První je odkaz na příspěvek z našich začátků – květen 2012. Chlapec na videu komunikoval jen pomocí komunikačního sešitu. Při druhé návštěvě v SPC jsme zkusili ipad a situaci jsme museli nahrát, protože radost chlapce a zejména rychlost, jakou pochopil komunikaci pomocí aplikace grid player, byla úžasná. Odkaz na video přiložila jeho maminka k žádosti o ipad jedné nejmenované nadaci. A co myslíte, dostal chlapec ipad?

http://spcsrdceopava.blogspot.cz/2012/05/alternativni-komunikace-s-ipadem.html

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________

Druhý přiběh je z letošnich Vánoc. V prosinci se na nás obrátila skupinka mladých lidí, kteří v průběhu roku odkládají peníze a pak je věnují konkrétním dětem v nouzi. Měli vybráno 20 tisic korun, které se rozhodli rozdělit mezi tři rodiny. Dvě z nich byly našimi žáky. V obou rodinách na podzim zemřel jeden z rodičů, v jedné maminka, ve druhé tatinek. Chěli dětem přispět na najdůležitější a nejpotřebnejší věci pro vzdělávaní. Protože jedno z dětí bylo nemluvící, navrhovali jsme přispěvek na ipad. Ale přestože šlo o pěkný přispěvek, finanční situace obou rodin neumožňovala ani uvažovat, že by dětem ipad doplatili. Proto jsme se obrátili na firmu, která nám už pár ipadů do školy dodala, zda by nám nepomohli situaci nějak vyřešit. Obratem se nám dostalo odpovědi, že situaci ve firmě projednají a brzy se ozvou. No, nebudu už dále napínat – obě rodiny dostaly ipad úplně zdarma! Finanční přispěvek tak mohly rodiny použít na nákup dárků dětem pod stromeček i potřebného zimního oblečení a obutí.

Z takových chvil mám pokaždé radost. Doufám, že jich ještě pár bude.  Mějte se pěkně, ať se daří Vám všem a stránky ať vzkvétají.

Zuzana Melecká

ZŠ a PŠ Opava