Rubriky: Články, Inspirace, Kreativita, Naše příběhy, Návody, Praxe, Školní předměty, Všeobecný rozvoj

renesance

Hodiny o renesanci a humanismu mohou být docela zábava. Už loni jsme vyráběli obrazové optické klamy z několika renesančních obrazů s portréty Habsburků. Letos jsme zvolili klasická renesanční díla. Nejdříve poskládáte harmoniku z papíru o formátu A3. Na šířku, rozdělíte si ho po 3 cm. Skládejte přesně, rozměřte nahoře i dole.

Pak už stačí vytisknou dva renesanční obrazy na formát A4, z druhé strany je rozměřit na 3 cm proužky po délce. Vlepujete do harmoniky z formátu A3 na přeskáčku. Z jedné strany je pak vidět jeden obraz a z druhé ten druhý. Opravdu, takové obrazy existují, jeden jsem viděl v Obrazárně Pražského hradu, tam jsem tenhle nápad okopíroval. Letos se slepovala Mona Lisa s autoportrétem Leonarda da Vinciho a Michelangelův portrét se Sixtinskou madonou. Naše optická díla budou tvořit výzdobu na chodbě v 1. patře. Už jsou zarámovaná.

Další část našich hodin jsme se pak věnovali focení do renesančních obrazů. Z aplikace Mastepiece! jsme vytipovali renesanční portréty. Mají to tam mazaně rozděleno na kluky a holky. Aplikace pracuje s vrstvami, s maskou. Na horní vrstvě je renesanční obraz, obličej má progumovaný na vrstvu, kam vkládáte svou fotografii. Není to jen tak, musíte vystihnout tu pózu, náladu, světlo… Ne všem se dařilo, ne všichni souhlasili se zveřejněním. Co se dá dělat.

Ovlivnili jsme i spolužáky ze 7.B, část sedmých tříd nám totiž odjela do Anglie, a proto jsou sedmáci spojeni. Na naši „renesanční“ galerii se můžete podívat pod článkem. Část portrétů v aplikaci je uzamčena a sadu si musíte koupit za 0,99 Euro.

Ještě jsme stihli prozkoumat aplikaci Shakespeare’s Globe 360, protože renesance není jen italská a jen v malířství. Prográmek nám umožnil pomocí markeru – šablony – podívat se do divadla The Globe. Je to aplikace s oblíbenou rozšířenou realitou, se kterou občas také experimentujeme. Pozor, některé části se také dokupují. Pustili jsme se také do renesanční Florencie – aplikace Firenze – Virtual History. Ta je také placená a ne levná.

Kdo by chtěl, může se s námi vydat pomocí Tour Builder po známých českých renesančních památkách. Hledali jsme základní znaky renesančního stavebního slohu. To je naše východisko do příštích hodin.