Rubriky: Komunita, Naše příběhy, Speciální potřeby

Zkušenosti z Rett komunity thumbnail

O prázdninách 2014 nám byla umožněna zajímavá zkušenost. Byly jsme pozvány na letní pobyt občanského sdružení Rett Community, které sdružuje rodiče dívek s Rettovým syndromem a odborníky, zabývající se touto problematikou. Na žádost sdružení bylo naším úkolem seznámit přítomné rodiče s iPadem a podělit se o zkušenosti s jejím využíváním pro děti s postižením.

Jednou z charakteristik tohoto syndromu je výrazný psychomotorický regres a také apraxie, kdy je velmi omezeno funkční používání rukou. Proto pro nás bylo velkou výzvou ujasnit si a vyzkoušet,  zdali a jakým přínosem bude i pro takto postižené děti iPad.

Vycházeli jsme z využití iPadu jako nástroje nejen pro zaplnění volného času, ale také jako stimulace, relaxace a komunikace. Měly jsme možnost potkat skupinu úžasných rodičů a jejich holčiček a předávání zkušeností bylo v pravém slova smyslu oboustranné.

Dnes jsme dostaly email se shrnutím půlročních zkušeností, krásnými fotkami a se svolením se o ně podělit. A tak se podívejte s námi. Nejen na fotografie usměvavých slečen, ale určitě i na odkazované video s příběhy rodin, které vědí, co je v životě důležité.

FullSizeRender-1

FullSizeRender-3

julinka

FullSizeRender

image

image

Moc děkujeme všem rodičům za milou zpětnou vazbu (a za její zprostředkování Lence Kohoutkové). Setkání bylo pro nás velmi přínosné, jak po stránce profesní, tak lidské.

Přidávám ještě odkaz ke stažení, který by se mohl hodit učitelům, Metodika práce se žákem s vzácným onemocněním, mezi které se Rettův syndrom řadí. A kdyby měla nějaká další rodičovská nebo jiná skupina zájem o naše zkušenosti, určitě se ozvěte, budeme rádi. Už teď víme, že letošní prázdniny se potkáme s Willíky :).

  • J. Fiala 21.Leden 2015 9:39

    Dekujeme za sdielni zkusenosti. Toto je dalsim nemalym dukazem, kterak dobre uchopene moznosti ICT a jejich aplikaci maji velky potencial, kdyz jsou dobre nasazeny a s citlivym pristupem odborne vyuzivany (diky vam za toto predavani know how). A tak cilove skupiny uzivatelu nemusi byt jen manageri, businessmani, team leaderi apod….. Drzime palce, jen tak dal.