Rubriky: Komunikace, Speciální potřeby

Talking Cards thumbnail

Talking Cards je aplikace (nejen) pro alternativní komunikaci, kterou byste rozhodně neměli minout. Jak už název vypovídá, jedná se o „mluvící“ karty, obrázky, tedy ozvučené album podobně jako aplikace Click´n Talk nebo Talk4Me. Výhodou je v tomto případě databáze obrázků, které jsou rozděleny do 21 témat: zvířata, koupelna, tělo, oblečení, barvy, pití, jídlo, emoce, ovoce, domov, písmena, zdraví, číslice, venku, lidé, místa, hry, dobrůtky, čas činnosti, nástroje, zelenina, dopravní prostředky, počasí. Obrázků je celkem 450 a jsou velmi zdařilé a vypovídající pro děti s postižením. Z výčtu je patrné, že aplikace nabízí mnoho příležitostí k rozvoji slovní zásoby.

obr_zek_3_2_

Aplikace je u uživatelsky přívětivá, obrázky jde přepsat českým slovem i přehrát vlastním hlasovým záznamem. Dají se přidávat vlastní obrázky, a to jak z galerie, tak rovnou z fotoaparátu v iPadu. Je vyvinuta pro použití u dětí se všemi typy postižení, speciálně pro děti s poruchou motoriky a pro děti, které jsou v počátečních fázích komunikace, nebo ještě nejsou schopni vyjadřovat se delšími větami. Patří mezi aplikace, které nemají komunikační řádek (jediná nevýhoda).

2 obr_zek_2

přepsání anglického (nebo švédského) slova, nahrání vlastního zvukového záznamu

3

Všechna alba se dají skládat jakýmkoliv způsobem. V jednom můžou být obrázky z několika dalších, podle toho, za jakým účelem budete aplikaci používat. Podle doporučení z příspěvku Metodická řada zvažte nejprve seznámení s obrázky a rozvoj slovní zásoby – samostatná alba (barvy, zvířata…), vytváření strukturovaných přehledů…a teprve potom možnost využití pro AAK.

4

ukázka stránky pro globální čtení nebo opakování věty podle obrázku a režimu dne

obr_zek_1 obr_zek_3

Hotové stránky můžete také vyfotit, vytisknout a používat různým způsobem. Myslím, že drahé programy typu SimWriter a Boardmaker mají velkou konkurenci :).

Aplikace Talking Cards je určena pouze pro iPad.

  • Lucie Mikulášková 18.Červen 2018 11:57

    Prosím nemůžu najit jak bych mohla apolikaci ziskat dekuji za odpoved

    • LenkaRi 19.Červen 2018 6:05

      Tato aplikace už není pro český AppStore dostupná.