Rubriky: Články, Inspirace, Kreativita, Praxe

Aurasma, vlastně HP Reveal na Učitelském summitu 2018 thumbnail

Když jsem se v létě 2013 začal věnovat rozšířené realitě, netušil jsem, kolik příležitostí a zábavy mi to přinese. Společně s komunitou GEG Učte s námi jsme tehdy objevili aplikaci ColAR Mix. Dneska se už jmenuje Quiver, poučení ji jistě znají.

Časem jsem se svojí kamarádkou spolulektorkou Petrou Boháčkovou objevil další aplikace a začali jsme s jejich propagací na kurzech pro učitele, ve své práci učitele v hodinách, v různých projektech a konferencích, v roce 2015 došlo i na dílny na Učitelském summitu.

Letos jsme se k Aurasmě vrátili. Mezitím nám Aurasma dospěla a dokonce se přejmenovala – HP Reveal, seznamte se s ní. Už nelze prohlížet aury anonymně, musíte mít účet. Dobře, založit si účet není nic složitého. Tak teď ty nápady. A k tomu příležitosti. Tou letošní jarní příležitostí byla přednáška v hlavním programu o rozšířené realitě a programování na Učitelském summitu 2018.

HP Reveal tuto přednášku skvěle otevřel. Nápad nakreslit si obrázky známých malířů jsme převzali a trochu zdokonalili. Z pódia v sobotu 10. března 2018 viselo 7 známých obrázků z různých světových galerií. Však můžete sami hádat o jaký obraz se jedná. My jsme nechali hádat naše „žáky“ Petra Máru a Honzu Jílka, napovídal celý sál. Skvělá atmosféra.

S naší galerií se dá pracovat dál – seřadit obrázky podle data vzniku, podle jmen malířů, podle slohových období, podle galerií, ve kterých jsou vystaveny… Jistě vás napadají další podoby úkolů do Vašich vyučovacích hodin. Tak vzhůru do toho. Obrázky si můžete vytisknout z tohto odkazu. Nebo je můžete zobrazit jen na ploše počítače, iPadu, telefonu. A co s tím dál?

Na Vaše zařízení stáhněte z  Appstoru aplikaci HP Reveal – aplikace je multiplatformní, takže si na své přijdou i Androidisté. Založte si účet, bez toho to nepůjde. Najděte vyhledávací řádek – nahoře a je označen lupou. Do něj napište název kanálu – v našem případě Učitelský summit 2018 – objeví se Vám nalezený kanál, klikněte na slovo Follow, změní se na Following. Tím sledujete naši „Národní galerii“ ze summitu 2018. Vraťte se zpět – Back – Cancel a dole klikněte na modré kolečko se čtverečkem.

Rozjede se načítací mód. Najděte na dalším zařízení kreslený obrázek, případně obrázek spusťte na dalším zařízení, počítači. Vy už máte svůj tip na známý obraz, a tak si ověřte, že jste hádali správně. Znáte autora, název obrazu, jeho příběh, galerii, ve které je vystaven? Ne? Tak zkuste jít hledat – nabízí se internet, ale hodí se i knižní encyklopedie, rady kolegů, spolužáků, rodinných příslušníků.

Pokud se obrázky nezobrazují, je třeba chvilku počkat, než se aury prokopírují do Vašeho zařízení. Také jsme si ověřili, že je dobré aplikace HP Reveal restartovat. Inspirovala Vás naše galerie? Dejte nám vědět, zajímají nás Vaše nápady.

Na summitu jsme se učili tvořit další aury v celkem třech odpoledních dílnách. Většina našich účastníků byla překvapená, jak to jde rychle. První vlastní vytvořená aura vyvolala úsměch a úžas v našich žácích. Tak zase příště na summitu, nebo se spolu sejdeme na nějakém námi lektorovaném workshopu. :)

Krásné chvilky s rozšířenou realitou.

Slávek Hora