Rubriky: Články, Inspirace, Kreativita

Upovídané obrázky thumbnail

Před nějakým časem za mnou přišla kolegyně. „Potřebovala bych rozmluvit fotografii.“ Začala mi popisovat, jak se svými čtvrťáky a páťáky při slohu vzali společnou fotografii třídy a děti měly za úkol pomocí přímé řeči napsat, co si asi každá postava na fotografii myslí. „Víš, mě napadlo, že byste mohli při informatice nějak udělat, aby ta fotografie opravdu mluvila. Šlo by to?“ Slíbila jsem, že popřemýšlím a že zapátrám. A tak jsem odpoledne vznesla dotaz mezi známými nadšenci na G+ (GEG Učte s námi)a byla mi doporučena online aplikace Thinglink. Fotky jsme tak rozmluvili pomocí bublin a fotografie se tak stala interaktivní.

V tomto týdnu jsem ale mohla spolu s Archimédem zakřičet HEUREKA, protože stejní nadšenci na G+ objevili aplikaci ChatterPix Kids. A ta dokáže libovolný obrázek opravdu rozpovídat.

Nejprve si do aplikace vložíte fotografii či obrázek – vyfotíte nebo použijete svou galerii.

image
Po té nakreslíte někde v obrázku linku (tam, kde chcete, aby obrázek mluvil). Tím se stane aktivním mikrofon a vy můžete nahrát až 30 s komentář.

image

Pokud se vám chce ještě čarovat můžete upravovat obrázek, doplňovat ho nálepkami, rámečky nebo psaným textem.

image

Nakonec stačí už jen uložit video do Galerie aplikace nebo jej exportovat do složky obrázků.

image

Jistě vás v tuto chvíli napadá, k čemu všemu by se dala tahle jednoduchá, ale úžasná aplikace použít.

Takhle si s ní hrály (nejen) děti v družině u nás ve Stráži.

A takhle zase řádili (nejen) žáci v Plané nad Lužnicí.

A ještě ukázka z hodiny matematiky ze ZŠ E. Beneše v Čakovicích.

Budeme rádi, když se s námi podělíte i vy o své nápady.

  • IVa.J 9.Leden 2014 16:57

    Výborná práce dětí, myslím, že každý si najde tu svou „věcičku“ na rozmluvení :)

  • Hana Pilařová 9.Leden 2014 19:07

    Dnes družinové děti využily tuto aplikaci znovu, tentokrát už zcela vážně, když zpracovávaly jeden z úkolů, který pro ně připravily děti z partnerské školy ze Slovenska v rámci našeho eTwinningového projektu. (http://www.zsstraz.cz/index.php?a=1955)

  • panucitel 9.Leden 2014 19:35

    Vypada to na docela hravou aplikaci. Uz stahuji… A hned mam napad, jak budou tvrde a mekke souhlasky spolu pekne vypravet. Diky moc

  • LenkaRi 9.Leden 2014 20:31

    My jsme dnes zapojili fantazii a popřemýšleli, jak povzbudit povídavým školním inventářem budoucí prvňáčky u zápisu. Výsledek musíme ještě zkompletovat. Moc nás to bavilo a autoři si navíc procvičili souvislé vyjadřování a přestali se stydět mluvit :)

  • slavahora 9.Leden 2014 20:41

    No a té legrace, kterou při tom zažijete. Už máme dnes založený nový projekt v osmém ročníku z dějepisu.

  • Vojtěch Gybas 9.Leden 2014 22:57

    Hani, dekuji za paradni tip. Pred par dny Move and match od Petry B., a ted tohle. Uz mam napady, jak vse pouzijeme u nas ve tride, ale dostavam se do faze, ze nevim, co driv :-)