Rubriky: Články, Inspirace, Praxe, Školní předměty

Tvorba „slabikáře“ pro prvňáčky thumbnail

V hodinách ČJ probíráme samohlásky. Pro upevnění tohoto učiva jsem využil velmi jednoduchou aplikaci na tvorbu elektronických knih Book Creator. Děti měly za úkol vytvořit úvodní Cover (název knihy, jméno autora) a dalších 5 listů s názvy samohlásek, obrázkem začínající na danou samohlásku a popis obrázku.

Motivací pro děti (mimo to, že je práce v Book Creatoru opravdu baví) byla návštěva první třídy, kde své knihy nakonec prezentovali.

V aplikaci je možno vkládat text (jednoduše jej formátovat), vkládat obrázky (ty si stáhly z internetu) a někteří dokonce stihli vložit audio, kterým namluvili jednotlivé obrázky.

V nejnovějším upgradu je možno také vytvářet jednoduché kresby a vkládat video, čehož jsme nevyužili.

Výsledné knihy lze samozřejmě otevřít v aplikaci iBooks, poslat mailem buď ve formátu epub (pro iBooks) nebo převést do formátu PDF.

Některé z výsledných prací si můžete stáhnout ZDE a ZDE (ve formátu pro iBooks – epub)

  • Vojtěch Gybas 14.Listopad 2013 8:29

    Líbí se mi to, hlavně to, že žáci si uvědomují, že slabikář tvoří pro mladší spolužáky…

  • Jana Kneřová 10.Prosinec 2013 23:21

    Využili jsme tuto aplikaci při upevňovaní učiva o ptactvu. Žaci pracovali ve dvojicích. Měli za pomocí získaných informací, případně pomocí učebnice vyhledat v našem kabinetu vyhledat jednoho ptáka stěhovavého a jednoho stálého. Pak ho vyfotografovat a vyhledat si k němu další informace buď na webu nasiptaci nebo v aplikaci atlas ptaků – Atlas ptáků pro děti by PGS Software S.A. https://appsto.re/cz/RWxkI.i. Z těchto informací si vybrat jednu, která je nejvíce zaujala a tu napsat. Ověřila jsem si, že se u menších vyplatí přesné zadaní, které je v článku popisováno. Tedy, co má být na 1.stránce, 2. apod.