Rubriky: Články, Inspirace, Praxe

Téma DROGY ve 2. třídě thumbnail

Celý týden jsme se dotýkali tématu drog. Ovšem jenom povídat, že drogy jsou špatné, nejspíš nemá cenu. Proto jsme se do toho pustili trochu hlouběji. Nejdřív jsme si povídali o tom, co to droga je, proč lidé berou drogy, že jsou drogy legální a ilegální, lehké a těžké. Děti kreslily „drogový“ plakát, který jsme měli použít později při další práci.

Pustil jsem jim klip kde je ukázáno, jak se změní člověk za dobu, co bere drogy.

Celou dobu jsme hodně řešili, proč tedy lidé drogy berou. Vznikl z toho nápad vytvořit „deník feťáka“ ve kterém děti popíší, takový normální život člověka, který sklouzne k drogám. Tak se tedy stalo. V aplikaci Book Creator děti většinou ve skupinách po dvou až třech tvořily. Kniha měla mít jasnou strukturu. Popis hlavního hrdiny, Proč sklouzl k drogám, Jak to řešil, Smutný konec.

Nemám naivní představu, že se děti díky těmto „zkušenostem“ nedotknou drog. Ale možná to k něčemu bude. Zažili jsme docela silné, až drsné emoce. Ale takové drogy přece jsou.

2 celé deníky (knihy) můžete stáhnout ZDE. Jeden soubor je v PDF a druhý v ePub.

  • IVa.J 28.Březen 2014 11:22

    Téma drogy je vždy poměrně těžké, protože jak píšeš, Tomáši, povídání o tom, že jsou špatné nestačí. Myslím, že podobné učení se v procesu tvorby a shrnutí „vlastních zážitků“ zůstane v hlavě dlouho. Děkuji za nápad a za to, že ses o něj podělil. Velká inspirace!!

  • panucitel 28.Březen 2014 12:26

    … a to mne napadl ještě jeden nápad. V pondělí budou psát svému budoucímu JÁ dopis o drogách, který pošlu za 7 let dětem. Chtěl bych, aby tam popsaly svůj postoj k drogám a doporučení pro své budoucí já. Na to se těším. Snad to vyjde a za 7 let to vše pošlu. Dám si do mobilu upozornění :-)