Rubriky: Inspirace, Soc./Zdrav oblast, Speciální potřeby

iPady v oblasti sociální péče thumbnail
V poslední době se na nás začínají obracet také lidé, pracující se staršími, nemocnými nebo handicapovanými dospělými. Nejedno zařízení vidí smysl některých podpůrných terapií a programů právě ve využití technologií. Jedním z nich je Ústav sociální péče v Křižanově, jehož informatik a instruktor sociální péče, Ing Jiří Krajíček, se zúčastnil několika našich kurzů a je velkým propagátorem a šiřitelem myšlenky využívání iPadů v této oblasti. Zařízení zpočátku využilo nabídky půjčovny iPadů Blahomat a v současné době začínají pracovat s vlastními iPady.

Dostala jsem milý email, o který se nemůžu nepodělit :)

..Chtěl bych vás jako informatik ujistit, že vaše práce kterou děláte má velký přínos,
neboť jde o zpřístupněni potenciálu IT všem osobám, zejména tam, kde to nejvíce pomůže. V našem domově – USP Křižanov, kde pracuji, úspěšně pokračujeme na naší terapii, kde vycházíme právě z vašich školeni a zkusenosti. Přestože se do budoucna chceme zaměřovat i na jiné platformy a možnosti IT a naše cíle jsou vice zaměřeny na denní potřeby klientů, stále jste pro nás velkou inspiraci a máme mnoho společného. Snad vás potěší článek, který vyšel v tomto týdnu v našem místním tisku, který jen potvrzuje předchozi napsané.

Děkujeme, potěšilo nás to moc a uvítáme další zprávy nejen z Křižanova, ale i z dalších podobných zařízení.

….v PC učebně probíhá počítačová terapie. jde originální projekt našeho ÚSP, který vychází z myšlenek neformální komunity iSen, jejichž příklad a úsilí je pro nás velkou inspirací, přibližuje PhDr. Marie Bartošková, dlouholetá ředitelka zařízení. V zahraničí existuje několik institucí, které již pracují tímto směrem. Bohužel v našem prostředí jde stále o nové myšlenky, budeme proto rádi, když budeme moci přispět k lepší osvětě metod do dalších skupin sociálních služeb. Ve stručnosti v této terapii jde o rozvoj člověka prostřednictvím IT. Jejím cílem je zpřístupnit dostupný potenciál IT nástrojů a to nejen dotykových tabletů, i když ty nyní v křižanovském zařízení převažují. Právě pomocí tabletů iPad se klienti vzdělávají ve čtení či matematice a dalších dovednostech…