Rubriky: Naše příběhy, Soc./Zdrav oblast

iPad záchranář thumbnail

Stoupající hladiny řek, stovky evakuovaných osob, milionové škody a společně s tím i velká míra solidarity, tuny materiální pomoci a nespočet odpracovaných hodin dobrovolnické práce. Obrázek, který provází téměř každé povodně v ČR. Povodně v Čechách v roce 2013 však pro mě jako dobrovolnici Českého červeného kříže, která absolvovala první povodně v roli pomáhající v roce 2009, byly jiné.

Dostupné mapy, sdílená data, stále aktualizovaný stav skladu humanitární pomoci aj. IT zázemí při koordinaci pomoci při podobných událostech hraje významnou roli. Díky vstřícnosti společnosti 24U, které zapůjčily celkem 5 iPadu do centra Českého červeného kříže na Mělnicku, jsem poprvé poznala potenciál a zároveň jednoduchost zařízení iPad. Překvapením pro mě bylo, že iPad může být pomocníkem jak pro práci, tak i odpočinek zasahujícího dobrovolníka. Např. desetiminutovka s aplikací Gravitarium2 se stala skoro povinnou aktivitou všech členů koordinačního štábu, na které  byl vyvíjen největší tlak.

Akutní fáze poskytování pomoci po povodních je dávno u konce, ale pozitivní zkušenost s iPadem mě ovlivnila natolik, že jsem se krátce po příjezdu z povodní stala majitelkou „jablíčka.“ Stal se mi skvělým pomocníkem nejen při dalším studiu, ale i v práci lektorky zážitkových kurzů PRVNÍ POMOC ŽIVĚ, kde spolu „zachraňujeme“ životy v řadě aplikací (Lifesaver, CPR Tempo, First aid, První pomoc). Dovolím si však přesto tvrdit, že jsme stále ve stádiu vzájemného poznávání a čeká nás ještě spousta společných zážitků :-)

iPad na povodních 2013

ipad_povodne_2013_1 Lucie_iPad

iPad při výuce PRVNÍ POMOCI ŽIVĚ

ipad_vyuka_prvni_pomoc_zive_2 ipad_vyuka_prvni_pomoc_zive_1
  • LenkaRi 2.Únor 2014 20:40

    Děkujeme Lucie za další příklad použití iPadu i za tipy na zachraňující aplikace, které může mnoho z nás využít. Také vás tímto vítám v naší malé soutěži o užitečné aplikace českých vývojářů :)

    • Lucie Balarinová 3.Únor 2014 9:49

      Rádo se stalo :-) Fandím Vám a těší mě, že jsem mohlo trošku přispět k tak skvělé věci za jakou iSEN považuji.