Rubriky: Články, Školní předměty, Speciální potřeby

Slovíčka pro děti thumbnail

Jedním z důvodů, proč nás ipad baví, je to, že výuka jeho prostřednictvím může působit na víc smyslů, obvykle zrak, sluch, zapojení manipulačních činností … Toto oceníme například při rozvoji slovní zásoby nebo čtení, kdy při přetahování objektů slovíčko zároveň vidíme i slyšíme jeho zvukový význam. Určitě vás hned napadne Bitsboard nebo další aplikace od Grasshopper a Alligator apps.

Českou aplikací, o které toto také platí, jsou SLOVÍČKA pro děti, která se znovu vrací na AppStore. Kdo měl první verzi tak ví, že aplikaci bylo možné naplnit libovolnými slovy a obrázky, které děti mohly skládat z písmen. Nová verze už obsahuje připravené soubory jednodušších slov, roztříděných do několika oblastí. Zároveň je zachována možnost tvořit a přidávat slova vlastní.

Downloads5

Aplikaci ocení začínající čtenáři i učitelé elementaristé nebo rodiče, kteří si  z převážně dvouslabičných slov s otevřenými slabikami mohou vytvořit soubory právě čtených slov.  Díky jednoduchému ovládání ji mohou plnit i děti sami a vlastní tvorbou si tak procvičovat své čtenářské dovednosti.

Nemilou zprávou je to, že vzhledem k tomu, že je aplikace přepracovaná a znovu nahraná na AppStore, musí si ji i ti, kteří měli původní verzi, znovu zakoupit. Každopádně si ji za cenu 1,79 € stojí za to stáhnout. Pokud by tato částka byla pro vlastníky původní aplikace z nějakého důvodu problémem, nabízí autor aplikace, Jan Friml, individuální řešení (jan@friml.net).