Rubriky: Přehledy, Školní předměty

Aplikace, co počítají samy thumbnail

Tak přišel konec matematiky v dnešní podobě.

To jste si určitě v poslední době někde přečetli a v článku bylo video o aplikaci PhotoMath. Prostě si aplikací „vyfotíte“ příklad a ona ho spočítá. Geniální! Pro každého učitele úžasná úspora práce při mechanickém počítání. Ale!  Nevyřeší rukou psané příklady (asi zatím). Nevyřeší slovní úlohy, a už vůbec ne v češtině, to asi nikdy. A řeší příklady tak nějak mechanicky. Když se podívám třeba na řešení příkladu s mocninami, tak je sice dobře, ale je to takové „nematematické“. Řešení opsané z této aplikace nejspíš poznám stejně, jako jazykáři poznají překlad z překladače. Navíc zápis je takový dost divoký a dost se odlišuje od zápisu obvyklého v českých školách. A hlavně (zatím) není pro Android.

Takže skvělá pomůcka určitě, ale konec matematiky je ještě hodně, hodně daleko. Ale tato aplikace rozhodně není jediná.

Třeba aplikace mathway – math, calcumathway - math, calculus problem solver and graphic calculatorlus problem solver and graphic calculator dělá vlastně úplně to stejné, jenom musíte zadání sami napsat. Aplikace je free, ale zjistíte, že výsledky vidíte rozpixelované. Takže si musíte viditelnost řešení koupit. Pak by bylo ještě třeba dokoupit grafy apod. Ale za obvyklých 0,89. Takže cena je směšná a rázem lze řešit i rukou psané příklady.

Fraction Solver - step by step

Další aplikací, která počítá za naše žáky, je Fraction Solver. Jak říká sám název, tahle aplikace řeší pouze zlomky. A hezky krok za krokem. A protože je zaměřená jen na malou část matiky, tak je řeší pěkně. Na rozdíl od ostatních třeba výsledek převede na smíšené číslo.

A podobných aplikací a stránek je celá řada, stačí se podívat na Math-42WolframAlpha nebo Mathway. A zatím se matematika nezhroutila. Jenom se ty další na na titulní stránky serverů nedostaly.