Rubriky: Inspirace, Praxe, Školní předměty

Matematika s aplikací Actionbound thumbnail

Brouzdala jsem na iSen a narazila na příspěvek Petry Boháčkové týkající se aplikace Actionbound. Okamžitě se registruji a zakládám vlastní šipkovanou. Postup je velmi jednoduchý, využití absolutně všestranné. Zatím jsem využila jen pár možností, které aplikace nabízí, ale i s tím málem se mi podařilo vytvořit úžasné procvičování matematiky pro svou 4. třídu ZŠ.

Žáci byli nadšeni už na začátku, kdy si mohli zvolit název svého týmu (samozřejmě nechyběli Siláci ani Supermani). Zároveň zadávají svá jména, která vidíte při závěrečném přehledu. Velmi oceňuji, že při vytváření jednotlivých úkolů je vše nadmíru přehledné. Úkoly jsou řazeny za sebou, přičemž v levé části je vždy náhled výsledné obrazovky, v pravé části jsou detaily k danému úkolu.

obrazovka přehlednost

Skvělou funkcí je počítání bodů. Při správné odpovědi se Vám zobrazí prasátko, do kterého s cinkajícím zvukem spadne Vámi nastavená částka. Já jsem ponechala původní nastavení, tj. 100 bodů za splněný úkol. Tušila jsem, že žáky bude toto motivovat mnohem více než prosté Correct answer/Wrong answer. Zároveň lze nastavit Points penalty za špatnou odpověď. No není to báječné?

Jeden z úkolů obsahoval slovní úlohu. Žáci pracovali ve dvojici, ale každý ji měl sám na papír vyřešit, následovala vzájemná kontrola, zvýraznění správného výsledku, který musel být u obou žáků stejný. Podle pokynu v ipadu měli žáci položit obě řešení vedle sebe, kliknout na tlačítko Add photo, vyfotit své práce, načíst fotku a pokračovat na další úkol. Vše zvládli bez problémů a výsledek stojí za to. Měla jsem z jejich spolupráce upřímnou radost.

slovní úloha

V dalším úkolu jsem využila možnost vložení obrázku. Vyfotila jsem stránku v atlase světa a slovní úloha na písemné sčítání byla na světě za pár vteřin.

Slovní úloha - atlas

A nechyběla ani zpětná vazba od žáků, která byla obsahem posledního úkolu. Žáci si přečetli zadání: Jak se Vám dnes pracovalo? Bavilo Vás si s touto aplikací procvičovat matematiku? Natočte svou odpověď na kraťoučké video. A natáčelo se a natáčelo se :-)

Samozřejmostí této aplikace jsou Results. Najdete zde každý tým, jejich průběžné výsledky, všechny nafocené obrázky a natočená videa, dosažený počet bodů, celkový čas, za který dokončili celou práci a zároveň časy, za které dokončili jednotlivé úkoly. Vše na stříbrném podnose.

Tato aplikace se rozhodně zařadila mezi moje top. Po prvním úspěchu šířím zkušenosti a každého nabádám k jejímu vyzkoušení :-)

  • LenkaRi 28.Únor 2016 18:27

    Vítám vás mezi iSEN autory, Terezo a děkuji za sdílení :).Ta videa jsou naprosto vypovídající. Perfektní!

  • Jitka Rambousková 29.Únor 2016 6:51

    Skvělé nápady :) Díky

  • Tereza Pittnerová 29.Únor 2016 14:16

    Nápadů je spousta a je skvělé, když se objeví aplikace, ve které je lze v různých podobách realizovat :-)