Rubriky: Inspirace, Praxe, Všeobecný rozvoj

Foldify ZOO thumbnail

Aplikaci Foldify už asi znáte. Zaplatíte, stáhnete a vyrábíte krabičky všeho druhu, různě kombinujete. Dají se s tím dělat rozličná kouzla a kejkle. Na seminářích s touhle aplikací vždy sklidíme úspěch. Jakou radost mohli naši seminaristé v Chomutově 17. dubna 2014 vidět, když jsme s Petrou Boháčkovou objevili právě uvolněnou aplikaci Foldify ZOO – papercraft fun! Myslím, že zírali. Okamžitě jsem si ji zakoupil do svého iPadu, po příjezdu domů i do školních iPadů.

Dnes, tj. 7. května 2014 jsem s aplikací vyrazil do dvou hodin zájmového útvaru Učíme se s iPadem. Na Učitelském summitu 2014 jsem se zaujetím a zděšením sledoval, jak se lidé u techniky kroutí, jak si ničí ruce, páteř a ramena. Moc mě to zaujalo. Budeme se víc protahovat. Začal jsem si víc všímat toho, jak žáci používají prsty, jak je mají sevřené v dlaň, nebo je nepřirozeně natahují. Protáhneme si tělo, ruce nahoru, sevřít v pěst, cvičně zmačkáme papír do kuličky a mačkáme, mačkáme. Tak dobře, jdeme procvičit trpělivost, soustředění, pečlivost, trošku malování a výtvarna, šikovnost a tak.

Aplikaci jsme si nejprve stáhli do iPadů z AppStoru ze sekce Purchased. Tuhle dovednost už máme zažitou, žáci pak fungují jako nositelé světla do hodin ostatních učitelů. Spustili jsme si aplikaci, podívali se na všech 10 zvířat. Okoukli jsme angličtinu – o každém zvířeti je tam krátký příspěvek i s mapkou rozšíření. Před hodinami jsem si stáhl šablony – prázdné, k dispozici jsou i vymalovaná zvířátka, můžete také malovat sami, jak je to u Foldify běžné. Já chtěl tvořit. Vytiskl jsem šablony zvířat a jdeme pracovat. Dneska nebudeme používat iPad? Budeme, ale jen jako návod, tak si najděte Vaše oblíbené zvíře a to budeme „montovat“. Nejdřív ale vymalovat, pak vystříhat, naohýbat rýhy, lepidlo máme také.

Problém nastal s pastelkami, prý to není běžné vybavení penálu. A penál taky nemáme. Jsem už asi z jiné doby. Ještě že máme v ředitelně kufr, který vozíme na workshopy. Byly tam jen voskovky. A to znamená co? No že se nám to pak nepřilepí, když vymalujeme i plochy, které se mají lepit. Přerušovaná čára se ohýbá, plná čára se stříhá. Nebylo nás 10, jako vždy. Byli jsme jen 4, takže jsme vyrobili jen minizoo. Ale stálo to za to.

A zjištění? Přemýšlení bolí, ručičky deformované nemáme. Přikládám malou fotogalerii.

  • LenkaRi 7.Květen 2014 21:44

    Moc se mi líbí „žáci jako nositelé světla“ a tvé promýšlení, jak aplikace používat. Díky

  • VojtaGy 8.Květen 2014 20:11

    Ahoj Slávku, i miniZoo je super :)