Rubriky: Média

Kolem dokola thumbnail

Některé aplikace pro vlastní tvorbu nebo AAK obsahují připravené knihovny obrázků, ale často se setkáme s tím, že bychom rádi použili své vlastní. V tomto příspěvku budeme postupně uveřejňovat odkazy na vhodné soubory obrázků.
Nejprve krátce o autorském právu. Obrázky na internetu nejsou „zadarmo“, většina z nich podléhá autorskému právu. To bychom neměli porušit, pokud obrázek použijeme pouze pro svou osobní potřebu a nijak jej neupravujeme (pro své dítě v aplikaci). V ostatních případech (např. školy) bude vhodnější čerpat z volných (free) galerií nebo pod vhodnou licencí. Určitě budeme chtít aby obrázky v naší aplikaci měly stejný styl, i tady se nám budou hodit celé soubory obrázků, místo jednotlivých (každý pes-jiná ves) obrázků postahovaných z hlubin internetu.

Většinou se setkáme s obrázky, publikovanými pod touto licencí Creative Commons

88x31Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)

Nejobsáhlejší a nejlépe využitelná ucelená kolekce obrázků s možností vyhledávat ve webovém rozhraní nebo si stáhnout aplikaci pro iOS zde nebo Android zde. A rovnou používat v tabletech.

ARASAAC – obrázky pod licencí Creative Commons

ScreenShot049Španělský (aragonský) portál pro AAK, k dispozici jsou barevné i černobílé obrázky. Stahovat můžete buď libovolně vybrané obrázky nebo rovnou celý zazipovaný soubor. Po stažení do PC instalujte podle pokynů – záleží na typu software v PC) před nahráním do iPadu je lepší je přebrat :-( a roztřídit do kategorií (jsou podle abecedy). Obrázků je velké množství, hodně jich má vícenásobnou kopii, některé se nebudou hodit vůbec (španělské bankovky, mapky, symboly) a práce při třídění je náročná. Vše je ale vyváženo moc hezkým grafickým zpracováním.

Les Pictogrammes

screen (12)Obrázky kanadské distribuce, vytvořené matkou dítěte s Aspergerovým syndromem, krásná grafika, najdete zde i témata k pobytu v nemocnici, různým typům postižení a zdravotních nebo výchovných problémů. Existuje černobílá i barevná verze.

Některé obrázky jsou ke stažení zdarma na facebookové stránce Les Pictogrammes pro osobní využití. Celé soubory a tematické kolekce je možné zakoupit na webových stránkách.

Tyto obrázky jsou také součástí všech aplikací Niki

OBRÁZKY Z PRVNÍHO ČTENÍ

ScreenShot001-1

Děti, které využívají globální metodu čtení, znají tyto černobílé piktogramy a tak bude určitě vhodné umístit je i do některé aplikace, kterou budeme ke globálnímu čtení používat. Na nově vzniklých webových stránkách daly autorky publikace První čtení své piktogramy v digitalizované podobě k dispozici.

webové stránky AUTISTÉ.CZ
stránky skvěle fungují na iPadu, navíc si obrázky můžete jednoduše stáhnout.

Možnost vytvořit si vlastní sady piktogramů nabízí skvělá (i když dražší) aplikace CustomBoards. Má nejen obrovskou databázi obrázků, ale i šablony různých typů, do kterých se obrázky vkládají

Piktogramy