Rubriky: Články, Inspirace, Kreativita, Školní předměty

Komunikujeme v digitálním světě i mimo něj thumbnail

Při informatice se čtvrťáky jsme se zabývali tématem komunikace prostřednictvím různých technologií. Využívali jsme téma „Komunikujeme v digitálním světě i mimo něj“ zpracované v rámci projektu IN-GENERATION. Jedním z cílů tohoto projektu je zvyšování internetové gramotnosti nejen žáků, ale také jejich rodičů. Materiály jsou na webu připravené k použití, stačí je vytisknout a vystříhat.

Sada, kterou jsme používali my, obsahuje jednak karty s různými prostředky komunikace (dopis, balík, z očí do očí, SMS, MMS, e-mail, sociální síť, diskusní fórum atd.) a také kartičky s popisem jednoduchých situací (pochlub se přátelům svým pejskem, poděkuj babičce za oběd, pošli kamarádovi fotku z dovolené, poraď se o nákupu akvarijních rybiček atd.)

Čtvrťáci se rozdělili do skupin, rozložili si vystříhané sady a nastudovali si pravidla. Rozložili si karty s prostředky komunikace, vzali kostku a házeli (dva hody kostkou určily, kterou situaci mají řešit). Nad jednotlivými situacemi diskutovali a karty přikládali ke společně zvolenému prostředku komunikace. Vznikala nám tak jednoduchá myšlenková mapa.

IMG_5433

IMG_5439

V druhé části hodiny jsme šli ale nad rámec metodiky tohoto tématu. Na řadu přišly iPady a aplikace Super Duper StoryMaker, která umožňuje tvorbu jednoduchých příběhů prostřednictvím předpřipravených obrázků. Máte k dispozici různá prostředí, postavy, zvířata, předměty, jídlo, oblečení a obrázky vztahující se k počasí a k času. Obrázky můžete doplnit textem, lze dokreslit i vlastní tvary.

IMG_5449

Vytvořené stránky postupně ukládáte a vzniká tak kniha, kterou můžete sdílet prostřednictvím mailu nebo ji můžete vytisknout (převede se do formátu .pdf). A pokud půjdete ještě dál, můžete k jednotlivým stránkám nahrát i komentář. Pak už opravdu zbývá jen vyprávění příběhu.

IMG_5442 IMG_5443
  • LenkaRi 12.Listopad 2013 18:40

    Je skvělé, jak se nám tady množí nápady :). Díky
    o aplikaci Super Duper…jsme už také psali tady http://goo.gl/qECto1

  • Jana Kneřová 14.Listopad 2013 22:42

    Díky za inspiraci. Už vidím nějaké pěkné téma v Čajsu.