Rubriky: Inspirace, Kreativita, Návody

Vizualizace – metody kritického myšlení – Keynote thumbnail

Aplikace Keynote – prvoplánově vnímaný možná jen jako prezentační nástroj, disponuje mnoha funkcemi a možnostmi, které z něj dělají mnohostranně využitelnou záležitost.
Velkou kapitolou jsou samozřejmě animace a jejich využití při demonstraci různých faktů a problémových úloh, o tom ale dnes psát nechci. Pojďme začít jednodušším a přesto efektním a užitečným způsobem využití Keynote možností.

Grafická schémata, vizualizovaná schémata, tabulky, organizéry … názvy jsou různé, společné pro ně je to, že umožňují zkoumaný problém vizualizovat, propojit informace, podívat se na vztahy mezi nimi, rozvíjet diskuzi … Kdo využívá metody kritického myšlení – trojfázový model učení – ten se bez nich určitě neobejde, většina učitelů pracuje s myšlenkovými mapami, infografikami, čtenářskými kartami nebo  časovými osami. Tvůrci lapbooků potřebují strukturované šablonky … příkladů by se jistě našlo mnoho.  Erudovaně se tématu grafických organizérů věnuje Lidka Kovaříková ve svém blogu nebo Ladislava Withcroft na stránkách webu Čtenářská gramotnost.

Pinterest obsahuje velké množství inspirace, ale udělat si vlastní organizéry na míru už chce čas a hlavně správný nástroj. Tím právě může být Keynote, který obsahuje bohatou knihovnu tvarů a symbolů s nimiž je tvorba snadná radost. Funkce seskupení, automatické vystředění objektů, úpravy tvarů i barev, následný export v různém formátu i rozlišení usnadní přípravu organizérů i úplným začátečníkům.

Možností využití je jistě mnohem víc. Vyzkoušejte :). Podrobná uživatelská příručka v češtině je zde https://support.apple.com/cs-cz/guide/keynote-ipad/welcome/ipados nebo přímo v aplikaci.