Rubriky: Články, Komunikace, Speciální potřeby

Kolem dokola thumbnail

Po měsíci intenzivního prozkoumávání možných aplikací máme mnohem jasněji. Dovedeme si představit, co potřebujeme a jaká je nabídka. Dovolte mi to trochu shrnout.
Aplikace pro AAK se zhruba dělí na dvě skupiny.

  • První z nich by se dala popsat jako „mluvící fotoalba“. Tematické složky typu RODINA, CHCI, JÍDLO, ZVÍŘATA…po rozkliknutí nabídnou jednotlivé ozvučené obrázky nebo fotografie k tématům. Tyto aplikace jsou obvykle levnější a jednoduše se dají nahrát vlastní obrázky i vlastní zvukový záznam. Vidím, je jako vhodné pro rozvoj slovní zásoby u všech dětí s narušenou komunikační schopností a pro počáteční nácvik AAK. Také budou dobrou možností pro děti s těžším mentálním postižením. Příkladem je třeba Click N Talk.
  • Do druhé skupiny patří aplikace, které se dělí do hlubších úrovní. Například po kliknutí na CHCI, se nabídne HRÁT SI….a potom ještě konkrétně s čím…. Největší výhodou tady je, že vybraná slova nebo obrázky se řadí na komunikačním řádku nahoře do věty a potom jdou najednou přehrát (vyslovit) jako celou větu. To se mi zdá vhodné jako podpora vyjadřování ve větách. Příkladem je třeba aplikace ALEXICOM.

O té trochu podrobněji.
Aplikaci navrhli a vyvinuli rodiče chlapce s autismem. Tento systém není závislý na druhu operačního systému. Funguje pro iPAD, iPod, běžný běžný počítač a některé telefony. Na stránkách je nutné se zaregistrovat a pro používání si předplatit vstup do editačního prostředí. Předplatné zahrnuje buď jedno-nebo více-uživatelský účet po dobu 1, 3, 6 nebo 12 měsíců. Za určitý poplatek tak získáte přístup do online prostředí na internetu, kde si tvoříte vlastní komunikační stránky. Součástí je přístup k editaci a správě nástrojů, databázi obrázků…V nabídce je obrázková knihovna, ale je i možnost nahrávat vlastní obrázky. Formát stránek může být změněn podle potřeby. V podstatě si předplatíte účet na dobu, po kterou potřebujete vytvořit své komunikační stránky. Po vytvoření můžete své stránky komukoliv poskytnout, sdílet je navzájem . Pochopila jsem to tak, že pokud si například škola předplatí po nějakou dobu toto prostředí, může vytvořené stránky neomezeně poskytnout pro offline použití například dětem pro iPad.

ALEXICOM

Je možné si to vyzkoušet po zaregistrování na ukázkových stránkách po dobu 45 dnů. Tak na to jdu :-)

…a dovedu si představit, že něco podobného by se nám hodilo v české verzi. Co vy na to? Byl by to námět pro programátory? A jakou verzi byste preferovali pro své dítě?