Rubriky: Inspirace, Speciální potřeby, Všeobecný rozvoj

Cestování a děti se speciálními potřebami thumbnail

Mnoho rodičů dětí s postižením, zejména dětí s PAS, zná situaci, kdy každá změna pravidelného režimu může vyvolat negativní reakci. Prázdniny jsou dobou cestování a tak přijměte několik tipů k tomu, aby cestování bylo jednodušší.

 

 

1.Připravte si sociální příběh o tom, jak cesta bude probíhat (autem, vlakem, letadlem, co se bude dít, kde budete zastavovat a kudy pojedete, co budete po cestě ještě dělat…). Text doplňte obrázky,  je možné využít katalogy cestovních kanceláří, většina destinací má webové stránky. Využijte Book Creator, je nejlepší a nově umožňuje vyexportovat knížku také jako video. (Podrobná příručka v češtině k aplikaci Book Creator bude k dispozici koncem prázdnin :)

Jedu, plavu, létám – knížka ve formátu epub ke stažení do iPadu

Také můžete využít následující aplikace s tématem cestování – ke stažení nebo jako inspirace k vlastní tvorbě


247027
Smart fish – Frequent Flyer – od balení zavazadla, přes odbavení, bezpečnostní kontrolu po cestu letadlem. interaktivní aplikace, kdy dítě samo zkouší jednotlivé kroky (angličtina nevadí).

 

 

916735Off we Go-Going on a Plane – aplikace i knížka o cestování letadlem, interaktivní situace, možnost nahrát vlastní hlas (nemám vyzkoušené)

 

 

2. Vytvořte událost v kalendáři.  Pokud používáte papírový měsíční nebo týdenní kalendář, přidejte piktogramy na cestu. Do online kalendářů nebo kalendářových aplikací nabízím vhodné piktogramy níže. Prohlížením kalendáře a opakovaným vyprávěním o tom, co se bude dít, můžete usnadnit přicházející situaci. Vhodné kalendáře najdete tady.

Odpočítávejte, kolik času do události ještě zbývá.

114488Kids countdown (vyhovuje spíš pro úseky v řádu minut a hodin)

 

 

029222My day-countdown timer – odpočítávání k datu události, možnost vložit vlastní pozadí pro událost (pod klíčovým slovem coundown najdete další podobné aplikace k různým událostem)

 

3. Můžete také vytvořit miniplány, vztahující se jen k některým událostem při vašem cestování (výlet na hrad, cesta vlakem, k babičce, účast na svatbě..)

4. Připravte si piktogramy nebo obrázky k pochopení nových pojmů/frází, se kterými se můžete při cestování setkat. využijte k obohacování slovní zásoby.

– piktogramy s tématem cestování

5. Nezapomeňte na osvědčené prostředky ke zvládání nudy i stresu (oblíbená videa, aktivity, hry, hudba…)

– aplikace, do kterých můžete stáhnout oblíbená videa z youtube pro offline sledování

675613Videobaby

 

 

171302Instatube

 

 

HEZKOU DOVOLENOU A ŠŤASTNÝ NÁVRAT DOMŮ

  • Zuzana Melecká 28.Červenec 2014 15:05

    Hezky prispevek, diky :)