Rubriky: Návody, Speciální potřeby, Zpřístupnění

By my eyes

Zabere to jen minutu, vybrat tu správnou plechovku z police, podívat se na datum expirace u krabice s mlékem nebo najít to správné jídlo v ledničce – pokud máte oči, které vidí. Pro zrakově postižené lidi se i menší úkoly často stávají velkou výzvou. S aplikací Be My Eyes je to možné změnit! (z anotace aplikace)

 

Technologie pomáhají různým způsobem, ale v tomto případě jsme my sami těmi, kteří to mohou znásobit. Prostřednictvím aplikace pro chytré telefony (zatím jenom iOS, pro Android se připravuje) můžeme „své oči půjčit“ těm, kteří nevidí. Be My Eyes spojuje nevidomé s dobrovolnými pomocníky z celého světa přes živý videochat. Díky videohovoru můžeme popsat to, co nám nevidící člověk ukazuje a tak společně vyřešit případný problém.

Jak to funguje?

Nevidomý nebo slabozraký člověk požádá prostřednictvím aplikace o pomoc – Dobrovolníkům přijde oznámení (notifikace) a přijetím tohoto oznámení můžeme začít videohovor a poskytnout pomoc.

Notifikace na obrazovce iPhone

Pokud se chcete stát dobrovolníkem, stačí si aplikaci stáhnout a zaregistrovat se. Celé prostředí je v češtině a také si volíte jazyky, ve kterých jste schopni pomoc poskytnout. Je to jen pár snadných kroků :)

 

1. Zvolit, jestli se registrujete jako vidící nebo nevidící (pro nevidomé uživatele funguje VoiceOver)

2. Vytvořit účet (přes Facebook nebo email)

3. Povolit přístup k mikrofonu a fotoaparátu DŮLEŽITÉ!

 

Popis registrace

 

V nastavení (ozubené kolečko) můžete upravit volbu dalších jazyků i všechny zadané údaje.

A jak to vypadá na druhé straně (pro nevidomé)

Po vysvětlení fungování aplikace …

Aplikace vás dostane do kontaktu s vidícím pomocníkem, který vám vzdáleně bude pomáhat s úkoly, vyžadujícími pomoc od vidící osoby – prostřednictvím živého videopropojení vám řekne, co vidí, když na něco ukáže váš telefon.

a po založení účtu je možné se rovnou propojit s dobrovolníkem na druhé straně. Zaregistrovaným dobrovolníkům v okolí přijde oznámení, že někdo potřebuje jejich pomoc a je už jen na nich, jestli žádost přijmou nebo ne.

Postup spojení nevidomého a vidícího

Aplikace má i verzi pro iPad, ovšem pro plnohodnotné fungování kdykoliv (i bez WiFi připojení) je vhodnější iPad s WiFi + Cellular (s kartou mobilního operátora).

  • Jaroslava Bizova 29.Červen 2015 18:39

    Hezký :)

  • Karel Giebisch 13.Listopad 2015 19:07

    Potvrzuji, velice užitečná aplikace.