Rubriky: Inspirace, Komunita, Kreativita, Návody, Všeobecný rozvoj

Pinterest thumbnail

Sociální síť dávno není jen Facebook a možná jste už i vy objevili kouzlo obrázkové sociální sítě Pinterest.

Pinterest umožňuje zaregistrovaným uživatelům vytvářet vizuální nástěnky, do kterých si můžete připichovat tipy a obrázkové inspirace, které najdete na internetu nebo přímo u ostatních uživatelů Pinterestu. Je to vlastně ukládání záložek, které vás zaujaly, formou obrázků. Funguje jako webová platforma i jako aplikace pro iOS a Android.

prazdniny

Tyto piny se objeví pod vyhledávacím slovem PRÁZDNINY :)

Od roku 2009, kdy byl pinterest spuštěn, ho pro účely sebevzdělávání a vzdělávání, objevilo i mnoho (českých) učitelů.  Funkce a používání Pinterestu je velmi podrobně popsáno ve Wikipedii a hlavně v této české příručce.

Ať už ji využíváte pro ukládání tipů a nápadů, které si chcete zapamatovat nebo jste o ní zatím jenom slyšeli, možná se vám bude hodit shrnutí toho, jak je Pinterest možné využít v praxi učitele. A protože obrázky mohou říct víc než slova a také se lépe pamatují, připravila jsem INFOGRAFIKU s tipy, jak Pinterest funguje a jak jej využít. Třeba se může hodit i jako tip na prázdninovou aktivitu (nejen) s iPadem (loňské tipy na letní využití iPadu najdete zde.)

 Pinterest

K otázce autorských práv – filosofie Pinterestu vychází z toho, že si obrázky nestahujete, jen ukládáte odkazy do svých nástěnek. Přesto se může stát, že některé weby „pinování“ svých obrázků zakazují. Čatěji se ale setkáte s tím, že na stránkách bývá rovnou integrovaná možnost připíchnout si obrázek na svůj Pinterest.

TIPY NA ZAJÍMAVÉ NÁSTĚNKY ČESKÝCH UČITELŮ:

Za pomoc s tipy na užitečné české učitelské nástěnky děkuji Jitce Rambouskové, Jarce Pachlové a Miriam Volfové, které zároveň patří mezi pinnery, které je dobré sledovat :). Můžete sledovat buď celý profil nebo si vybrat jen některé nástěnky. Pokud máte tipy na další zajímavé nástěnky, uveďte je, prosím, do komentářů.

  • tipy pro mladší děti, speciální vzdělávání, rukodělné činnosti, zájmy, školní kluby…
  • tipy pro ZŠ, vzdělávací i výtvarné aktivity i mnoho dalšího

Další inspirace: