Rubriky: Komunita, Naše příběhy

Jak se pěstují jabloně … thumbnail

Můj tatínek je pomolog, pěstuje jabloně. A jablko, jak víme, nepadá daleko od stromu… :). Tak mi dovolte použít tuto analogii u příležitosti …

4. NAROZENIN NAŠEHO SPOLEČENSTVÍ

 

 

Co je důležité k tomu, abychom mohli sklízet voňavé plody …

1. Volba rezistentních odrůd

Správný výběr odrůdy je důležitý, vždyť strom budeme mít na zahrádce dlouhou dobu. Dnes si můžeme vybrat takové odrůdy, které mají vysokou odolnost nebo dokonce rezistenci vůči nejznámějším chorobám. Výběr takové odrůdy nám zaručí, že je můžeme pěstovat více méně bez chemického ošetřování.

poupeTu naši jablůňku jsme zasadili před čtyřmi roky v květnu a myslím, že už první rok ukázal, že odrůdu jsme vybrali dobře. Krásně vykvetla a přilákala spoustu včel, které zajistily opylování a první úrodu :)

 1. rok

 

 

2. Volba podnože

Při výběru podnoží zhruba platí, že čím větší tvar má ovocný strom a čím je odrůda plodnější, tím méně vzrůstnou podnož volíme a naopak, čím je stanoviště horší, tím vzrůstnější by podnož měla být.

kvetDruhým rokem úroda vzrostla natolik, že jsme se o sklizeň mohli začít dělit. Na skvělý projekt Sdílíme iSEN vzpomínáme do dnes. Jak by taky ne, když se na něm podílelo několik skvělých zahradníků, kteří zajistili dobrou podnož nejen pro tento projekt :)

2. rok

 

 

3.Klima a půda

Jabloně nesnášejí mrazové kotliny. Pro úspěšné pěstování je také nutné vybírat půdy bohaté na živiny, přiměřeně provzdušněné, dostatečně zásobené půdní vláhou, hlinité, jílovitohlinité, středně těžké i těžší.

sadVe třetím roce své existence získala iSEN jablůňka dostatek kvalitních živin v podobě mnoha dalších lidí, kteří se podíleli na obsahu webových stránek. Dobrá kvalita půdy, její pravidelné provzdušnění, vláha i živiny jsou pro nás naprosto zásadní :)

3. rok

 

 

4.Pěstovat více odrůd se vyplatí

U nás pěstované odrůdy jabloní jsou cizosprašné, to znamená, že každá odrůda musí být opylena pylem jiné odrůdy. Různorodé odrůdy navíc poskytují více chuťových zážitků i možností využití jablek.

 

jablon

Spolupráce, sdílení, otevřenost  … Naše zahrada nese dobré ovoce díky kontaktům a spolupráci s vámi všemi, spolupracovníky a autory z řad učitelů i rodičů, technického zázemí a podpory přátel z 24u i Apple EDU sekce, zpětné vazbě našich čtenářů, účastníků kurzů i followerů na Facebooku i Twitteru, inspirace a učení se od dalších kolegů z Čech i ze zahraničí.

4. rok

 

DĚKUJEME, ŽE NÁM V PÉČI O ISEN ZAHRADU POMÁHÁTE!

Lenka & Iva

Důležité mezníky 2011 – 2015

 

odborné texty: http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/pestovani-jabloni-puda-volba-podnoze-pestitelske-tvary/

  • Mirka Josefina Nováková 3.Květen 2015 20:57

    Krásné metafory, Lenko:)

  • J. Fiala 6.Květen 2015 20:29

    Vse nejlepsi ke 4. narozeninam. V nedavne dobe v roce 2013 jsme si pripomneli 1150 let od prichodu sv. Cyrila a Metodeje na nase uzemi. Kdo by to byl tehdy rekl, ze co 2 zacali zasevat ponese toliko ovoce napric Evropou a z jejichz odkazu zijeme dodnes. I u vas bylo zaseto na urodnou pudu a rukama dalsich pak obdelavano a tezce zurodnovano. Nyni po 4 letech je videt kolik plodu toto prineslo. Co tedy vice prat, nez hodne zdaru a dobreho ovoce do dalsich let.

  • Katka Navarová 13.Květen 2015 10:29

    Lenko a Ivo, moc gratuluji a článek o jablůňce je krásně a výstižně napsaný!!!

  • LenkaRi 14.Květen 2015 22:02

    Díky všem za milé komentáře :)