Rubriky: Články, Inspirace, Komunita, Speciální potřeby

Apple special needs summit Praha thumbnail

V pátek, 15.11.2013 proběhla v Praze významná mezinárodní akce pro všechny, kteří využívají iOS produkty v oblasti speciálního vzdělávání. Bylo nám ctí tuto konferenci zahájit a otevřít prostor pro výměnu zkušeností pro 150 účastníků ze 17ti zemí a 12ti ministerstev školství (MŠMT ČR pozvání nevyužilo).

photo 4.PNG

Díky nevidomé Daniele a jejímu vlastnímu příkladu při bravurním ovládání iPadu bez pomoci zraku, jsme žasli nad možnostmi, které  nabízí tento systém uživatelům se zrakovým postižením. Inspirativní bylo potkat účastníky ze Spojených Států, jejichž  aktivity nám byly při formování iSEN začátků inspirací nebo ty, kteří nám umožnili zapojit se do této mezinárodní komunity jako APD trenéři. Další příspěvky byly věnované vzdělávání dětí s autismem, možnostem pro podporu dětí s poruchami učení, využití iPadů jako nástroje pro inkluzi i alternativní komunikaci, vše včetně příkladů a výzkumů, které v této oblasti již proběhly. Jako ze sci-fi filmu bylo vystoupení Marca, který pohyb své amputované nohy modeluje a ovládá pomocí aplikace na svém iPhone. Závěr patřil Srinimu z organizace Teach of India a jeho žákům ze slumu z Bombaje, kterého jsme měli možnost vidět na minulém učitelském summitu.

Pro nás bylo také velkým přínosem potkat osobně kolegy, které známe jen z emailové korespondence nebo pod přezdívkami z isen facebookové zdi :). Těšíme se na další spolupráci s kolegy z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Švýcarska.

Největší díky patří Šárce z českého Apple týmu. Bez její trvalé podpory a spolupráce by mnoho našich snů zůstalo jen snem. Pro mnohé z našich žáků je právě ona tou konkrétní tváří, kterou si vybaví při pohledu na slavné jablečné logo. I proto tahle píseň, která byla součástí naší prezentace patří hlavně jí :).

píseň vznikla v průběhu školního dvouletého Comenius projektu

pro potřeby summitu ji natočila firma http://www.pilotmedia.cz/

  • Vojtěch Gybas 17.Listopad 2013 13:55

    Video je perfektní! Smekám!!!

  • Hana Pilařová 17.Listopad 2013 15:47

    Lenko a Ivo (a ostatní schovaní za zkratkou iSEN), mám tu čest sledovat vaši cestu za iSNEm od začátku a nepřestáváte mě překvapovat. Ten čas není zas tak dlouhý (a nebo je, jak se to vezme) a to, kde jste teď, je pro mě neskutečné. Díky, že tuhle cestu prošlapáváte a díky, že mě stále inspirujete.

  • LenkaRi 17.Listopad 2013 16:36

    Já jsem moc vděčná za lidi, které jsme cestou potkali a stále potkáváme a se kterými jde ta cesta tak nějak skoro sama :). Díky

  • Miklos Csemy 18.Listopad 2013 0:41

    Dekuji za krasnou a vtipnou prednasku i video, ktere pro mne mnoho znamena.