Rubriky: iTunes U

iTunes U thumbnail

V AppStore najdete zdarma k dispozici aplikaci iTunes U. Možná, že jste se s ní setkali již dříve, třeba při stahování kurzů pro výuku angličtiny nebo vzdělávacích materiálů, které vás zajímaly. Od ledna 2014 můžeme konečně i v ČR využít iTunes U pro vytváření českých kurzů.

„Nástroj iTunes U je takovým zastřešujícím prvkem pro vzdělávání s iPadem. Díky iTunes U kurzu můžete svým studentům předat kompletního průvodce studiem včetně všech potřebných studijních zdrojů. Studijními zdroji jsou v tomto případě:

  • textové materiály (běžný office formát a pdf);
  • elektronické texty (ePub, iBooks Author);
  • zvukové záznamy a video nahrávky;
  • odkazy na aplikace;
  • odkazy na web“                                                          

Citace pochází z  článku Libora Klubala , kde také najdete odkaz ke stažení jeho výukového kurzu iTunes U pro učitele, na kterém si můžete sami vyzkoušet, co je v iTunes U možné. Popis aplikace a přehled, co všechno nabízí najdete v tomto manuálu.

Pro mnoho z nás je to velká výzva a příležitost, jak pro své žáky nebo kolegy vytvářet učební lekce. Pokud by se vám zdálo, že pro mladší nebo handicapované děti tuto možnost nevyužijete, můžou vás o opaku přesvědčit kurzy Vojty Gybase, určené pro žáky speciální školy.

Jedním z úkolů tohoto webu je pomoci našim čtenářům využívat iPad ve vzdělávání naplno a zájem o kurzy, které pořádáme svědčí o tom, že to funguje. Teď můžeme část těchto kurzů přesunou do online prostředí a zpřístupnit tak naše zkušenosti všem, kteří o to mají zájem, ještě jednodušeji.

Z ohlasů frekventantů kurzů vím, že náročnější aplikací na orientaci a využívání všech možností je BITSBOARD. Zároveň je to ale jedna z velmi užitečných aplikací a pro výuku všestranně využitelná. Vytvořila jsem proto volně přístupný  iTunes U kurz, který vás detailně provede touto aplikací a v průběhu jeho absolvování se prakticky seznámíte se všemi možnostmi, které nabízí. Zároveň vás může také seznámit s tím, jak iTunes U kurzy fungují a třeba vás i motivovat k vytvoření materiálů pro vaše žáky. V následujícím obrázků můžete vidět osnovu kurzu a část příspěvků s úkoly.

obrázek 2

ukázka obsahu a úkolů

Jako velkou výhodu takto koncipovaných kurzů považuji to, že každý může postupovat svým vlastním tempem a v čase, který mu vyhovuje. Zároveň najde na jednom místě všechny informace k tématu.

Pokud vás to zaujalo a chcete si to i třeba jen tak vyzkoušet, stáhněte si aplikaci iTunes U a potom klikněte na následující odkaz. Poklepnutí na + zadejte kód  FPE-3CQ-F25

obrázek

stáhněte si kurz do svého iPadu

Návod, jak se do kurzů hlásit najdete v článku Vojty Gybase zde