Rubriky: Speciální potřeby, Všeobecný rozvoj

Kolem dokola thumbnail

Autistické (ale i jiné) děti často odmítají nové a pro ně neznámé situace, činnosti, věci. Nemusí dobře chápat důvod změny,  mají potíže s předvídáním, obtížně si představují i něco jiného, než co vidí a slyší. Svůj klid se snaží dosahovat opakováním známých situací a rituálů, při kterých se cítí bezpečně.

Motivovat je k vykonání nějaké nové nebo méně oblíbené činnosti může být velmi náročné. Musí více než ostatní vědět, proč mají činnost provádět.  Vhodná motivace hraje u nich velkou roli a významně ovlivňuje veškeré jejich jednání.

Vypadá to, že právě iPad a činnosti s iPadem takovou motivací jsou. V tomto článku se blíž podíváme na dvě aplikace, které nám mohou pomoct.

Situace 1 – jídlo, vyzkoušení nových (zdravějších) jídel, zlepšení stravovacích návyků, podpora samostatného stolování …

tiny Tiny Tastes

Seznamte se s Tiny, klokanicí, která podporuje děti k vyzkoušení nových potravin.  Obtíže s krmením se mohou řešit zábavnou hrou. Do „talíře“ v aplikaci vyfotíte obsah reálného talíře, nastavíte čas, určený na jídlo a potom už klokanice dělá dítěti společnost a jí stejné jídlo, které z jejího talíře postupně mizí. Vydává i autentické zvuky :). Můžete zvolit mezi jídlem – svačinou a obědem nebo pitím (různé typy nádob). Ve dvou se určitě jí lépe :)

Tiny Tastes

Když je vše v pořádku snědeno, dostává dítě za „odměnu“ žetonky, za které se můžou dokupovat barevnější lžičky, talíře, oblečení pro Tiny…

 

Situace 2 – změna oblečení díky počasí, nové oblečení

idress

iDress for Weather

Aplikace vyhodnotí, jaké je venku počasí a podle toho se ve skříni objeví oblečení. Samozřejmě je potřeba být online a v nastavení aplikaci povolit přístup k polohovým službám. Velkým plusem je to, že do skříně můžete nafotit konkrétní vlastní oblečení, na které chcete dítě zvykat. Teplota je rozdělena na: horké, teplé, tak akorát, chladné a opravdu chladné, ale teplotní rozsah se dá upravit podle „otužilosti“ uživatele :). V nastavení se dá také zvolit, jestli se bude zobrazovat jen teplota nebo i rychlost větru a vlhkost. Pokud chcete do skříně na určité období vložit víc věcí,  doporučuji oblečení naskládat jako koláž, protože do skříně jde vložit jen jeden obrázek.

idress

 Aplikace je animovaná, mraky plují, listí víří ve větru, stmívá se …

Budu moc ráda, pokud po vyzkoušení dáte vědět, jestli aplikace s vašimi dětmi fungují :)