Rubriky: Soc./Zdrav oblast

Jdeme na nákupy. thumbnail

Přestože je doba adventní o něčem jiném než o nakupování v obchodech, zcela se tomuto jistě nevyhneme, neboť Vánoce a dárky to k sobě prostě patří. A protože v rámci naší práce tzv. počítačové terapie musíme kromě vývoje nových aplikací také testovat a pracovat s tím, co již existuje, představíme si dnes také společně jednu užitečnou aplikaci, která může pomoci přiblížit našim žákům, klientům, či dětem v rodinách naše české mince a bankovky, které užíváme obecně při placení a tedy i při nakupování dárků.

Asi si řeknete, že pro seznámení s našimi platidly jsou nejlepší skutečné mince a bankovky. Určitě s vámi budu souhlasit. Máte ale vždy po ruce i jiné platné vzory dané mince či bankovky? Nebo známe vždy zásadní ochranné prvky u dané bankovky a dovedeme toto vysvětlit? Jistě nebudeme děti seznamovat hned s bankovou v hodnotě 5 000 Kč (tu si spíše nastudujeme sami, abychom se nedali při nakupování napálit), avšak mince a menší bankovky mohou přijít vhod. Právě k tomu nám může pomoci česká mobilní aplikace, která se jmenuje zcela prostě „České peníze“. Aplikace vznikala primárně pro jinou cílovou skupinu, než je tomu tak v našem případě, to nás ale nemusí tolik trápit, podobně jako u řady jiných užitečných aplikací.

 IMG_0013

Aplikace „České peníze“ je dostupná zdarma a to hned na několika platformách. Můžeme ji tedy stáhnout a instalovat z AppStore do našich iPadů, iPhonů nebo z Google Play do tabletů s Androidem či z Windows Marketu do zařízení s Windows. Po vlastním stažení a instalaci je třeba ještě zůstat chvíli online a počkat na stažení dat o mincích a bankovkách, které se nabídne hned po prvním spuštění.

 IMG_0005

Co tedy můžeme v této aplikaci dělat? Aplikace nám nabídne přehled všech aktuálně platných mincí a bankovek a to včetně starších (ale stále) platných vzorů. Pro úplnost jsou uvedeny i staré již neplatné vzory, které již měly být staženy z oběhu, a nelze jimi už platit. U každé mince či bankovky vidíme tedy rub i líc, náhled je dostatečně veliký k rozlišení základních údajů. Dále pak u každé bankovky je možné zvlášť nechat zobrazit jednotlivé ochranné prvky, které se nám v detailu přiblíží. Zde za zmínku stojí například vodoznak a stříbrný (okénkový) proužek, ten se dokonce při natáčení tabletu leskne, jako by šlo o skutečný stříbrný proužek na světle.

IMG_0010

A jaký to má pro nás význam? Kromě toho, že se sami můžeme seznámit s detaily a ochrannými prvky na různých bankovkách, může se tato aplikace dle dělení zde na iSENu zařadit do kategorie aplikací „Člověk a občanství“ resp. „Výchova k občanství„, kde na jednotlivých obrazech, symbolech u mincí či bankovkách můžeme např. vysvětlit kořeny našeho národa a význam těchto symbolů české státnosti. Své uplatnění najde jistě i v matematice. Během naší práce se přínos zejména osvědčil právě při přípravě na nákupy (nácvik soběstačnosti). Zde je právě např. možné nejprve ukázat skutečné mince a v kombinaci s mincemi na tabletu zadávat různé úlohy pro rozpoznání, třídění, sčítání apod. Je samozřejmě vhodné upozornit na prvky, které typicky mince odlišují, tak aby se nedaly zaměnit a toto názorně ukázat. Můžeme se také např. dětí dotázat na jejich drobná přání, či sladkosti a děti pak mohou sami navrhnout, co si mohou za danou minci koupit či jaké jiné mince musí ještě použít, aby dosáhly koncové ceny, případně pokud platí mincí s větší hodnotou, jaké mince mohou čekat zpět při vrácení.

Pokud vás tedy tato aplikace také zaujala a dovedete si současně představit její využití ve vašem prostředí (škola, rodina, stacionář apod.), za sebe mohu jen doporučit a popřát zdárné nakupování a to nejen v době adventní.