Rubriky: Návody

Seesaw – digitální portfolio thumbnail

Aplikace Seesaw (houpačka) umožňuje učitelům jednoduše vytvořit a spravovat třídy, žákům tvořit si svůj digitální deník – digitální portfolio, do kterého mohou ukládat všechno, co ve škole vytvoří a zažijí a všem dohromady možnost sdílet informace i komentovat svou práci.

 

Přístup je možný jak z webového rozhraní tak z aplikací pro iOSAndroid a Chromebook. A má také speciální „vstup“ pro rodiče, kteří tak mohou sledovat práci a výsledky svých dětí odkudkoliv.

nově vloženo 4/2016
videorozhovor s Liborem Klubalem (Moderní výuka)  se shrnutím možností aplikace, natočené jako podcast na učitelském summitu 2016

Portfolio může obsahovat:
– Textové dokumenty a poznámky s možností editace a komentování
– obrázky a fotografie
– videa
– webové odkazy
– využití kreslicích a psacích nástrojů

Tvořit obsah mohou žáci buď přímo v aplikaci (obrázky, text) nebo můžete vložit/vyfotit/naskenovat jakýkoliv vytvořený materiál (napsaný úkol, test, namalovaný obrázek, rukodělný výrobek, audio/video nahrávku básničky, písně, čtení…, a prostě cokoliv)

image
Po přihlášení (zvlášť přístup pro učitele a pro žáky) a vytvoření učitelského účtu (stačí platný email, není nutné žádné potvrzení) můžete založit libovolné množství tříd, přiřadit k nim žáky, zvolit způsob jejich vstupu do třídy (textové heslo nebo QR kód). Připravit složky pro různé materiály (podle předmětů, typu materiálů…),  nastavit práva žáků a potom jednoduše zadávat úkoly, ukládat učební i jiné materiály, vždy s výběrem jednotlivců nebo pro celou třídu. Sledovat stream u každého dne, žáka nebo třídy, komentovat, pracovat se zpětnou vazbou.
Také lze do třídy pozvat rodiče, kteří mají po přihlášení možnost nahlížet kdykoliv do porfolia svého dítěte, a pokud je tato funkce učitelem povolena také komentovat a hodnotit jeho práci.

 

STREAM CELÉ TŘÍDY PRO KONKRÉTNÍ DEN
stream1
STREAM VYBRANÉHO ŽÁKA
stream2
Pokud si chcete jednoduše vyzkoušet, jak to funguje, zvu vás do cvičné ISEN třídy. Po stažení a následném otevření aplikace pro příslušný operační systém (odkazy výše) nebo ve webovém rozhraní na PC, vyberte „I’m a student“ a načtěte tento QR kód. Po té vyberte libovolný cvičný účet. Tím vám bude umožněn přístup do třídy.

 

qr
Můžete rovnou zkusit přidávat materiály nebo přes ikonku panáčků vlevo nahoře vstoupit do třídy a prohlédnout si stream všech materiálů (FEED VIEW) i kalendářové zobrazení (CALENDAR VIEW). Pokud vložíte nějaký materiál (obrázek, text…), stačí zvolit „žáka“, ke kterému ho chcete přiřadit (cvičný účet 1 nebo 2).
Učitel může nastavit třídu tak, že žák může dávat materiály jen do svého účtu nebo do všech.
Myslím, že tato aplikace má pro školy velký potenciál a těším se na vaše zkušenosti s ní.
vstupseesaw
Portfolio mohou samozřejmě tvořit i rodiče pro své dítě, v tom případě stačí, když si vytvoří učitelský účet.
V říjnu 2015 jsme absolvovali Seesaw webinář a stali jsme se ambassadory této skvělé aplikace. Zájemcům můžeme nabídnout seminář s tématem digitálního portfolia ve výuce.
(Kontakt iva@i-sen.cz)
  • IVa.J 8.Září 2015 21:07

    Aplikace Seesaw mě rozhodně zaujala. Od začátku nového školního roku zkouším ve své třídě její možnosti a uplatnění. Kromě položek, které tu uvádí Lenka je možné tvořit ještě složky tedy Folders.
    Aktivujete je kliknutím na ikonu složky v černém řádku, vedle nápisu Everyone. Novou složku vytvoříte zvolení „Manage Folders“ Dáte jí vlastní název a přiřadíte barvu. Příspěvek do složky přidáte zvolením ikony složka pod příspěvkem v hlavním náhledu, kdy se otevře nové okno „Select Folder“.
    Tímto způsobem můžete třídit příspěvky například podle jednotlivých předmětů nebo oblastí vzdělávání a podobně.

  • IVa.J 8.Září 2015 21:12

    Prozatím jedinou nevýhodou, kterou pro mě aplikace Seesaw má, je nemožnost přidat příspěvek k jinému datu než k dnešnímu dni. Pokud nestihnu přidat příspěvek právě v dnešní den, už ho nemohu zpětně přiřadit k příslušnému datu.

    • LenkaRi 8.Září 2015 23:40

      Měnit datum nejde v iPadu, ale v počítači ano. A děkuji za fotky streamu z tvé třídy :).

  • IVa.J 9.Září 2015 6:48

    Podle dotazu zadaného na podporu aplikace se možnost měnit datum chystá co nevidět i přímo v aplikacích pro iOS a Android.

  • Lenka Rozenská 11.Září 2015 15:41

    Děkuji za tuhle aplikaci, je to paráda. Už v ní tvoříme materiály a obrázky z výuky.

    • LenkaRi 13.Září 2015 15:15

      To je paráda. Těšíme se na další zkušenosti :)

  • Jaroslav Mašek 15.Září 2015 18:16

    Lenko, díky moc za článek. Chystáme se s kolegyní používat Seesaw pro tvorbu e-portfolií v primě a sekundě. Dám vědět, jak to dopadlo.