Rubriky: Články, Soc./Zdrav oblast

S tabletem si rozumí také pětaosmdesátileté seniorky…. thumbnail

Domovinka Třebíč je už 15 let sociálním zařízením, které umožňuje seniorům a lidem se zdravotním postižením z regionu Třebíč zůstat co nejvíce zapojeni do života společnosti. V rámci denního pobytu v příjemném bezbariérovém prostředí jim pomáháme rozvíjet či udržovat jejich schopnosti a soběstačnost, zabezpečovat potřeby, necítit se osamoceni a umožnit jim smysluplně prožít každý den. Domovinka je střediskem Oblastní charity Třebíč.

Našimi klienty jsou senioři  a lidé s různými druhy zdravotních postižení, lidé po úrazech, mozkových příhodách a čím dál více přichází lidé s Alzheimerovou demencí.

V rámci programu a aktivit s uživateli se věnujeme rukodělným aktivitám, naši uživatelé mají možnost zúčastnit se programů jako je cvičení, pečení, pořádáme přednášky a besedy, zpíváme a povídáme si o dění ve světě, vyjíždíme na výlety do blízkého okolí Třebíče a denně je kladen důraz na trénování paměti. S tím souvisí právě využívání iPadu, který jsme letos objevili díky středisku charitní Rané péče Třebíč, která iPad používá v rodinách k aktivitám s handicapovanými dětmi. Tak jsme si ho jednou půjčili a s údivem sledovali, jak hlavně lidé s demencí na tuto novou technologii reagují a jak zvládají jednoduché aplikace a úkoly. Nebo se prostě jen obyčejně baví a tráví smysluplněji čas. Jinak je nabídka aktivit pro lidi s demencí omezenější, protože jim nemoc významně omezuje jak mentální schopnosti tak i motoriku.

309

Pořídili jsme si i na doporučení iSNU Apple iPad2  a jsme s ním maximálně spokojeni. Klienti se s ním postupně seznamují, začínáme vždy čeřením vody v aplikaci Pocket Pond, Tap Drums HD, Instruments 360, Doodle Buddy zvukově zajímavá a jednoduchá je aplikace Touch the Sound. Obecně v aplikacích preferujeme realistické obrázky a zvuky, a to především s ohledem na věk většiny uživatelů.  Pro ty, kteří mají hlavy ještě bystré a chtějí si třeba opakovat znalosti nebo se poučit při nových hrách. Srozumitelné jsou například aplikace Brain Trainer, Art HD, Educa food, Where is?, Differences nebo skvělá Šibenice Obce v češtině, SmartBowling a spousta dalších užitečných aplikací. Kromě toho máme díky WIFI přístup k informacím na internetu a skvělou aktivitou je pro uživatele prohlížení fotografií přímo v iPadu, které pořizujeme během našich akcí.  Někdy jsou nevýhodou anglické popisky, ale budeme se dál učit s iPadem pracovat a aplikace přizpůsobovat potřebám našich uživatelů.

trebíč
  • IVa.J 8.Prosinec 2013 12:31

    Nic tolik nemotivuje k další práci, než když věci dávají smysl.. Je velmi milé vidět, jak může iPad vykouzlit úsměv na tváři nejen dětem, ale i dospělým. Pokud jim práce s ním přináší nejen zábavu, ale dokáže je v mnoha směrech i rozvíjet, pak je v těch nejlepších rukou. Děkuji, že s námi sdílíte Vaše zkušenosti a nápady. Myslím, že do další adventní neděle je Váš článek tím nejlepším čtením a pro nás velikým povzbuzení a motivací jít stále dál.