Rubriky: Články

Věnujte čas hře pro dobrou věc thumbnail

Nádherný trailer, z jehož závěru jsem si vypůjčila titulek pro následující článek, skoro jako by byl k animovanému filmu. V tomto případě se však jedná o mobilní hru pro tablety a chytré telefony.

4.května Deutsche Telecom a v česku T-Mobile uvedly na trh mobilní hru SEA HERO QUEST. První mobilní hra na světě, kterou pomáháte vědcům v boji proti demenci.

Stanete se v ní mladým mořeplavcem, který se plaví po mořích a oceánech, aby je spolu s životem v nich zdokumetoval  a pomocí těchto snímků vrátil otci ztracené vzpomínky.  Hra přitom využívá smyslu pro orientaci, jeho zhoršení je právě jedním z průvodních jevů Alzheimerovy choroby.

IMG_2870

 

Hra je ke stažení v celé Evropě, v Čechách je k dipozici zdarma jak pro operační systém iOS: https://itunes.apple.com/gb/app/sea-hero-quest/id1034383306?mt=8

tak pro Android:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.glitchers.catchhero

 

Nejsem žádný přeborník v hraní počítačových ani mobilních her a musím říct, že občas je na mě tempo docela rychlé a řízení lodi zvládám s obtížemi :) Ale úkoly se mění a není to vždy jen o bezchybném projetí trasy, kterou si nejprve prohlédnete na mapě a zapamatujete si ji, ale také o postřehu a pozornosti. V průběhu hry můžete mezi jednotlivými úkoly vyplnit několik málo otázek pro upřesnění výzkumu.

IMG_2871

Vaši loď si můžete také upravit podle svého, pokřtít ji vlastním jménem a s přibývajícími získanými body můžete měnit její barvu, vlajku a vybavení.

IMG_2873

Popis hry uvádí, že 2 minuty vaší hry, se rovnají pěti hodinám výzkumu demence.

IMG_2869

Veškerá data zaznamenaná během hry jsou anonymizována a automaticky odeslána na zabezpečený server Deutsche Telekomu. „Hráči nemusí zadávat žádné osobní údaje, pouze mohou uvést informace o svém pohlaví, věku a zemi, pokud budou chtít zvýšit vědeckou hodnotu dat. Shromážděná herní data bude následně analyzovat výzkumný ústav University College London. Úspora času v porovnání s klasickým výzkumem je obrovská. Bude-li Sea Hero hrát 1.752 lidí, každý aspoň dvě minuty, získají lékaři data odpovídající jednomu roku klasického výzkumu. Kdyby si Sea Hero po stejnou dobu zahrálo 100.000 hráčů, vědci získají tolik dat jako za 57 let klasického výzkumu,“ uvedl na tiskové konferenci generální ředitel T-Mobile Milan Vašina.

Na hru Sea Hero Quest jsem narazila vlastně náhodou při brouzdání po internetu, v archivu Českého rozhlasu, kde o nových aplikacích hovoří Ondřej Ševčík z Vědecké redakce Českého rozhlasu. Vyjma hry SEA HERO QUEST, zmiňuje i nové české aplikace neziskové organizaci EDA, EDA PLAY TOBY a EDA PLAY PAULI pro iPad, které trénují zrak a jemnou motoriku u dětí s tímto postižením eda play app Celý příspěvek si můžete poslechnou zde:

http://www.rozhlas.cz/plus/dnesniplus/_zprava/jen-obrazky-na-cernem-pozadi-ale-velka-pomoc-pro-deti-s-vadou-zraku–1611419

Brázdím moře teprve chvíli a v deníku chybí ještě mnoho nepopsaných listů, ale říkám si, že hraju pro dobrou věc. Zahrajte si taky, třeba jen pár minut, pár minut z Vašeho času, které pomohou.

IMG_2857