Rubriky: Návody, Začínáme

Kolem dokola thumbnail

Přišel ten skvělý den, na který jsem se dlouho těšila, a dorazily krabice s iPady. Jedna otázka byla – Co na ně? a druhá Jak to udělat snadno a rychle? V tom prvním jsem měla vcelku jasno, to druhé bylo horší. Přece jenom, správa víc jak 20 tabletů je něco jiného než dvou či tří. Prošla jsem řadu článků, obtěžovala svými dotazy mé milé PLE a vybavena teoreticky a notebookem s Windows jsem šla na věc.

placky

Vše bylo úplně jasné –  „vymazlím“  si jeden iPad, zazálohuji ho a pak obnovím všechny ostatní. Příprava vzorového proběhla bez problémů, ale pak jsem udělala jsem pár zbytečných chyb a celé se to zadrhlo

První chyba byla, že jsem začala aktualizací vzorového iPadu. Pak nešlo obnovování ze zálohy kvůli kolizi verzí a musela jsem aktualizovat všechny tablety, což se spousta zbytečného nastavování, které se stejně zase smaže. Takže příště – aktualizovat až na závěr. Nebo nainstalovat raději vzorově ještě jeden bez aktualizace – možná by to bylo rychlejší.

Obnovení ze zálohy jde buď z iCloudu nebo přes iTunes. Z iCloudu to trvalo neúměrně dlouho a tak jsem zvolila verzi kabel + iTunes. To znamenalo na každém vypnout hledání iPadu = prolézat menu a psát heslo nebo celý iPad zase nechat smazat, rozhodně zdržuje oboje. Kdybych neaktualizovala!  Když jsem konečně spustila obnovu, tak se mi nainstalovalo asi 30 aplikaci, zbytek byl neaktivní a začal se pomaloučku obnovovat přes síť a do rána skoro nic nestáhlo. Po řadě pokusů a hledání mi to došlo! V iTunes byla stažena jen část aplikací – právě ta třicítka. Takže jsem chtěla ze vzorového iPadu přenést nákupy do iTunes – nevím proč, ale nepřeneslo se nic. Řešením bylo projít na našem účtu všechny zakoupené aplikace a ty požadované stáhnout do iTunes. Pak už to byla pohoda a všechny aplikace se nainstalovaly bez větších obtížích a vcelku rychle. Logicky – co není v iTunes, se zkopírovat nemůže.

Další „radosti“ jsem si užila s nastavením iPadu. Dostanou ho do ruky žáci, tak jsem vypínala mazání aplikací apod. Taky jsem zakázala změny účtů. To se ukázalo zbytečné a přidalo mi to práci. Na každém obnoveném iPadu se pak stejně musí nastavit heslo k mailu, takže je třeba absolvovat kolečko Nastavení -> Obecné -> Omezení -> vyťukat kód -> Účty -> Povolit změny, pak nastavit heslo a pak zase stejné kolečko a změny zakázat. Lépe nechat na vzorovém povoleny změny a po nastavení zakázat na každém zvlášť. A taky nezapomeňte vypnout zálohování na iCloud, velmi brzo vám bude hlásit, že se tam nic nevejde.

Tohle byly asi největší zádrhely, co mne potkaly. Příště už budu poučena a ušetřím si dva dny práce.