Rubriky: Návody, Začínáme

Letní tipy z iTunes thumbnail

V tomto článku se podíváme na užitečné tipy z iTunes, které se nám mohou hodit v naší práci s našimi žáky, klienty či dětmi a to napříč různými typy prostředí naší práce.

I přes množství různých aplikací, které stále rychle přicházejí, obměňují se, a které mohou být v něčem alespoň jistou měrou užitečné v naší každodenní praxi (tzv. app smashing), se stále setkáváme s typem aplikací, které nechceme dosud opustit a jsou stále hojně využívány v naší práci, jsou to takové naše stálice.

Pokud pak ale nastane situace, kdy náhle takovou aplikaci ztratíme z iPadu, je díky iTunes možné získat app do iPadu zpět. V případě, že jsme si udělali v čas zálohu našeho iPadu přes iTunes (na iCloud nebo lokálně např. do PC) je možné nechat iPad obnovit do tohoto zazálohovaného stavu. O tom jsme už ale psali zde dříve.

Pokud ale nehceme dělat obnovu celého iPadu, ale jen třeba jednu naši aplikaci je vodné využít skutečnosti, že iTunes si uchovává přehled o našich dříve instalovaných aplikacích v tzv. knihovně. Zpravidla stačí pak náš iPad připojit k tomuto PC, s kterým je přes iTunes synchronizovaný, spustit iTunes a danou aplikaci jen z knihovny přetáhnout na některou z vizualizovaných ploch našeho iPadu v iTunes, kam se po dokončení synchronizace provede opět instalace naší aplikace. Pokud jde vše hladce, aplikace se opět nainstaluje do našeho iPadu a jsme opět šťastnými uživateli a můžeme tak naši stálici nadále spokojeně používat v naší každodenní praxi.

iTunes

iTunes: náhled na vizualizované plochy našeho připojeného iPadu a přehled aplikací, které jsme dříve přidali

Pokud bychom se chtěli podívat, kam iTunes ukládá v našem PC zálohu aplikací z knihovny, našli bychom je zpravidla pod cestou „Music\iTunes\iTunes Media\Mobile Applications“. Jednotlivé aplikace jsou zde v podobě tzv. instalačních balíčků s koncovkou IPA . To se může hodit zejména v případě, kdy chceme použít jinou alternativu k iTunes pro synchronizaci a zálohu našich aplikací v iPadu. Jednou z těchto alternativ je např. zdarma dostupný nástroj „Syncios“, který dovede podobně jako iTunes zálohovat a obnovit naše aplikace, data z iPadu. V případě, kdy máme připojený iPad a chceme pomocí tohoto nástroje obnovit např. naši jednu aplikaci z naší knihovny, stačí zde zadat cestu k instalačnímu balíčku s koncovou IPA dané aplikace a provede se opět obnova, instalace aplikace v našem iPadu. Podobných nástrojů jako Syncios existuje už dnes více, a tak pokud preferujete i jiné nástroje, je možné si dnes vybrat z řady těchto nástrojů a najít tak ten, se kterým se nám bude nejlépe pracovat.

A tak si na závěr článku můžeme jenom přát, aby těch obnov bylo co nejméně, naše aplikace zůstávali stabilně na svých místech a přinášeli nejlepší užitek tam, kde to s našimi dětmi či klienty nejvíce potřebujeme.