Rubriky: Články, Kreativita, Všeobecný rozvoj

Slované přicházejí thumbnail
IMG_1309

Vtrhli do sedmého ročníku bez varování! Kdo? No přeci naši předci, Slované. Ne, to nebude nic jednoduchého. Hlavně když si máme vybrat a spojit tolik věcí dohromady. Nebojte se, ono to půjde, hlavně v klidu, to zvládneme. Nechte se vést. Všechny zde použité materiály jsou volně přístupné a k Vašemu použití. :) I jednoduchá myšlenková příprava.

„Slované“ ze sedmého ročníku poklidně vplouvají do třídy, na stole už vidí iPady a tak si poklidně rozebírají stroje. Na prvních lavicích jsou 3 QR kódy. Moje jediná instrukce – načítejte popořadě. A ve třídě už probíhá stěhování národů – použili jsme na začátku školního roku barevná víčka s čísly, natočili jsme si o tom krátký film. Dělení do skupin tedy už máme zmáknuté.

Slovan1„Hele, načti i ten druhej kód, co to udělá.“ A už se Slované zase vlní, vybírají svého stařešinu. Zvoní a stařešinové se objevují u mého stolku – u kmenového náčelníka. „Abyste neřekli, že to je nespravedlivé, tak si práci vylosuj na kole štěstí.“ Prvně použijeme aplikaci Decide Now! Velký úspěch, spravedlnoooost. :)

Naše témata: Rozdělení Slovanů; Slovanské náboženství; Sámova říše; Velkomoravská říše; Mojmírovci; Slovanští věrozvěstové – sv. Cyril a Metoděj.

Tak ještě ten 3. QR kód a dvouhodinovka 14. listopadu 2014 je v plném proudu, což samozřejmě ukazují fotografie. Ještě dohoda o času a výstupu – perfektní je, že máme svobodu, naučili jsme se pracovat už s mnoha aplikacemi, tak si vybíráme. Používáme články z časopisu Živá historie, mapy, učebnice. Některé skupiny vybrali myšlenkovou mapu v Poppletu, jiné si zvolily Tellagami. Pokud měli kombinaci s iPadem Air, tak se pěkně potrápily, příspěvek se natočit nedal, prostě po aktualizaci iOS8 se aplikace neuměla vyrovnat s tímto typem zařízení. Ale už je vše v pořádku, protože v neděli 16. listopadu 2014 došlo k aktualizaci a opravě chyby. Uf, co bychom si počali? „No použij něco jiného.“ Někteří to zkoušeli i 4x a aplikaci neobměkčili – výstup pak nebyl připraven. „Tak co si z takové situace vezmeme?“ „A proč nepoužili jinou aplikaci? Vždyť si mohli vybrat?“ Tak máme řešení pro příště.

Prezentujeme naše výstupy, přiznáváme naše prohřešky, když nemáme výstup, ale nastudovali jsme to, takže Vám to můžeme vysvětlit. Umíme se připojit přes Apple TV k dataprojektoru, takže sviští druhá hodina a je tu konec. Nevadí, necháme tomu volný průběh, doděláme Slovany za týden 20. listopadu. A to si hned připomeneme si předcházející práci – opakujeme důležité události, přidáme výstupy, které jsme nestihli představit v minulé dvouhodinovce.

A jsme na Řípu – naší národní hoře – měli jsme zadat informace do sdíleného formuláře – potřebujeme sami být připraveni. Ukazuji fotky z prvovýstupu skupiny GEG Učte s námi. Ještě se proletíme nad zeměkoulí v Tour Builder – připravil jsem pro Vás opakování těch nejznámějších památek románské architektury přímo na místech jde stojí. A už se ptají, jestli to je ke stažení. „Ano, stačí doinstalovat plugin, ale musíte na počítači, přihlásite se k Gmailu a už konstruujete Vaši cestu. Tu moji máte nasdílenou na týdenním plánu. Koukneme se ještě dovnitř pomocí Vitrualtravelu.“

IMG_1305Na dnešní hodinu ještě potřebujeme nůžky, lepidlo, pravítko a trpělivost – domluvili jsme se na tom minule. Ne všichni tedy mají – krabice s pomůckami mám na stole. Lepíme model rotundy sv. Jiří na Řípu – opakujeme základní znaky románského slohu, pracujeme ve skupinách po 3 – 4 členech. Některé ze skupin už pracují velice vyspěle – neruší se, neruší ostatní, proběhne efektivní dohoda o práci a a shoda panuje po většinu společné práce, výsledek je vidět na rotundě. Někde to ještě vázne, ještě se máme kam posunovat, některé věty působí ve skupinách jako rozbušky – tak si je na konci zopakujeme. Jak to říct jinak?

Rotundy ale nakonec stojí všechny, i když na některých by mělo být napsáno – NEDOTÝKAT SE!

Fotografie z naší společné práce

Myšlenkové mapy – export z Poppletu – pozor, obsahuje překlepy a pravopisné chyby – všechny nepřesnosti jsme uvedli na pravou míru.