Rubriky: Přehledy, Začínáme

Kolem dokola thumbnail
Rozhodli jste se pro koupi iPadu, ať už do školy, pro zařízení nebo do rodiny?
Ale jaký z celé řady, která je na trhu, je pro mě tím nejvhodnějším?

 

IMG_0091

 

V tomto článku nečekejte vysvětlení technických specifikací, ani porovnání všech veličin parametrů jednotlivých modelů. To ostatně můžete vyhledat na mnoha dalších webech i na oficiálních stránkách firmy Apple. Najdete zde ale doporučení, ověřené praktickými zkušenostmi používání iPadů pro širší spektrum uživatelů v oblasti základního a speciálního vzdělávání, iPadu jako nástroje pro kompenzaci poruch učení a také jako zařízení vhodné pro využití v oboru náhradní komunikace.

 

Apple nám to v řazení jednotlivých modelů iPadů nikterak neulehčil. Svoje modely nepojmenovává postupnými čísly, v řadě podle, které by se dalo určit pořadí jednotlivých modelů.
V současné době je na oficiální stránkách www.apple.com možnost zakoupení těchto modelů:
Photo 27.03.15 10 05 37

 

Prodejců zařízení, s nakousnutým jablkem v logu, je však víc a vy se u nich můžete potkat i s dalšími, „staršími“ modely.
Budu se tedy držet pořadí jednotlivých modelů, podle toho jak k nám přišly na trh od nejstaršího k nejnovějšímu.

 

iPad (2010) – 1.generace – na trhu v podstatě již ani neexistuje. Přesto, pokud byste ho objevili, není tento model již vhodným kandidátem. Nemá žádnou kameru a nelze na něj instalovat nejnovější software. Řada aplikací již pro tento model není podporována.
iPad 2 (2011) – 2.generace – pokud tento model vlastníte, budete s ním ještě nějakou dobu spokojeni, přesto u něho dochází k častějším problémům například v připojení k wifi. Fotoaparát není ještě v takové kvalitě na jakou jsme u dnešních modelů zvyklí, podobně jako poznáte nižší kvalitu displeje v porovnání s ostatními zařízeními. Nejnovější software je podporován a příslib zní, že právě následující verze iOS 9 bude soustředěna také na podporu starších zařízení.
Tento model iPadu v současnosti lze oficiálně koupit již jen s kapacitou paměti 16Gb (o té bude ještě řeč v další části tohoto článku)

 

U všech ostatním modelů, co se týká jejich stáří je už volba na vás, platí zde pravidlo, čím novější model, tím vyšší cena. V současnosti můžete koupit v pořadí od nejstaršího:
iPad 3. generace nebo také The New iPad (březen roku 2012)  – přichází s retina displejem, který se pro každý následující model již stává standartním vybavením. Dochází k vylepšení fotoaparátu.
iPad 4.generace nebo také iPad s Retina displejem (říjen 2012)
iPad Air (2013)
iPad Air 2 (2014) v současné době nejnovější model na trhu

 

Z mých osobních zkušeností není třeba mít nejnovější model, všechny které jsou v současnosti na trhu podporují a ještě nějaký čas podporovat budou  nové verze operačního systému, laicky řečeno, ještě dlouho budou bez problému a jakéhokoli omezení fungovat v řádech let.

 

Druhou kategorií jsou  iPady s označením mini, které jsou cenově dostupnější.
Tyto modely lze bez problémů používat na základních školách a pro běžné vzdělávání. Pro děti s handicapem nebo děti mladší nejsou zcela vhodné. Jejich rozměr je menší vyžaduje přesnější orientaci na malé ploše, bezproblémový cílený dotek, tedy motoriku bez potíží a také žádné zrakového omezení. Pokud se bavíme o dětech se speciálními potřebami jednoznačně je pro ně větší model vhodnější.
Jejich řada je následující:
iPad mini (říjen 2012)
iPad mini s Retina displejem nebo iPad mini 2 (2013)
iPad mini 3 (2014)

 

Co dále ovlivňuje cenu iPadu je jeho kapacita paměti, která u žádného z modelů nejde navýšit, tedy s jakou pamětí si zařízení zakoupíte, taková vám zůstává.
Nejnižší a nejlevnější kapacita 16Gb – pokud do iPadu nebudete stahovat filmy nebo větší množství hudby, měla by vám tato kapacita vystačit, především pokud jste začínající uživatelé.  Některé modely se dají zakoupit ještě s kapacitou 32GB, tu osobně považuji za nejvhodnější. Bohužel u některých modelů se kapacita 32GB nevyrábí nebo není k dostání. Rozhodnutí zda koupit 16GB nebo 64GB je opět v ceně a rozhodně  v tom, jak chcete iPad využívat. Pro pokročilejší uživatele nebo pro vás, kteří chcete užívat zařízení jako nástroj pro komunikaci, často fotíte, dokumentujete práci dětí, vytváříte vlastní materiály nebo knihy, by byla větší kapacita pochopitelně lepší.
128Gb využívají lidé, kteří toto zařízení používají v rámci celé rodiny a také jako pracovní nástroj, testují aplikace nebo se věnují jejich vývoji. Myslíme si, že pro běžného uživatele je tato kapacita poměrně zbytečně velká.

 

Třetí rozdíl v ceně ovlivňuje možnost připojení k internetu. Nejvíce se prodávájí a používají iPady s Wifi připojením, ale jsou i modely, které využívají Wifi+Cellular, to znamená, že se do iPadu vkládá karta mobilního operátora, který poskytuje internet vždy a všude, pochopitelně placený příslušným tarifem mobilního operátora. Model Wifi+Cellular je finančně náročnější.

 

iPad se vyrábí v barvě černá nebo bílá,
iPad Air pak v barvě stříbrný, šedý, zlatý
Všechny iPady jsou stejné barva je pouze záležitost designu, funkcí ani ničím jiným se iPady v různách barvách  od sebe neodlišují.

 

Nezapomeňte, že pokud k iPadu nakupujete příslušenství jako je například obal nebo ochranná folie, je třeba koupit ji pro konkrétní model, přestože se rozměrově liší nepatrně, rozdíl mezi některými modely tu je.
  • J. Fiala 1.Červen 2015 19:47

    Zda se to byt jako vcera, kdy jsem hrde po porizeni iPadu 4. generace provadel plosne aktulazace na iOS 7 a kratce na to pak prisel na trh iPad Air. Rikal jsem si tehdy, ze to neni jeste tak spatne. Mezitim prisel iPad Air 2 a kdo vi jak to bude nasledne, mozna i oznaceni Air bude brzy prilis hmotne pro nove verze :-) Inu pokrok se jen tak nezastavi.

    Jak nam ty modely pribyvaji, je potreba se rychle zorientovat a to se zde dari. Dekuji za vystizne a prehledne srovnani.

    • IVa.J 4.Červen 2015 21:23

      Sama jsem zvědavá, co dalšího nás na poli vývoje iPadů do budoucna čeká. Děkujeme za Váš postřeh.

  • Jiří Menšík 4.Červen 2015 13:16

    iPad Air Wi-Fi 32GB je v současnosti nejlepší volba s optimálním poměrem cena:výkon.

    • IVa.J 4.Červen 2015 21:21

      Děkujeme za doporučení. Více hlav více ví a my jsem rádi za každý takový názor, obzvlášť ten od Vás je pro nás vždy přínosem.