Rubriky: Inspirace, Kreativita, Praxe, Školní předměty

Lucemburkové za vydatné pomoci ICT thumbnail

Badatelsky orientovaná výuka požaduje, abychom našim žákům dali prostor pro objevování. Tak pojďme na to i v dějepisu. Výzva z minulé hodiny se nepodařila, nikdo nehledal, proč Lucemburkové nastoupili až v roce 1310, když poslední Přemyslovec Václav III. byl v Olomouci zavražděn v roce 1306. Takže lehce motivující divadlo o životě v Přemyslovské rodině. Hlavními postavami se stávají Eliška Rejčka – královna vdova, Anna Přemyslovna a Jindřich Korutanský – manželé, Eliška Přemyslovna – mladší sestra Anny, a Jan Lucemburský – mladý syn císaře Jindřicha VII., římského krále. Ve vedlejších úlohách stále přítomní Italové, kteří jsou ochotni kdykoliv přispěchat na pomoc s nějakým kvalitním jedem. Proběhla svatba Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským, dramatický nástup na trůn v Praze i s vyhnáním sestry Anny a Jindřicha Korutanského, udělujeme také cechovní erb řezníkům – v Plané nad Lužnicí sídlí firma Maso Planá nad Lužnicí, na řadě je panování krále cizince – Jana Lucemburského, poslali jsme Karla na výchovu do Francie, ale proč je ve třídě kostlivec?

Dobrá, tak si rozdělíme naši práci – máme 7 týmů a 6 námětů pro práci, časový termín, práce se odevzdává podle zadání v týdenním plánu a v 10.25 h. mám slovo jako učitel. Půlmetrový hlas je samozřejmostí, rozdělte si role, vyzvedněte si iPady.
Výsledky naší práce si můžete prohlédnou. Upozornění – jde o dětské práce žáků ze 7. ročníku a opravdu se nám ještě nepodařilo nacpat do hlav sedmáků všechny pravopisné poučky. Práce jsou to ale hodnotné, připravili si svoje vlastní studijní materiály, ze kterých budou čerpat konkurenční týmy. Většině sedmáků patří tedy velké ocenění.
A proč byl ve třídě ten kostlivec? Prozkoumejte sdílené učební materiály. :)
Ještě pár fotografií z akční dvouhodiny.