Rubriky: Články, Inspirace, Kreativita

Playground – tvoř a hrej thumbnail

V Appstoru jsem narazil na zajímavou aplikaci Curious Playground. Aplikace je zdarma. Celé menu a doprovodné komentáře jsou v angličtině, ale pokud vypneme zvuk, nebude nás více obtěžovat. Dá se velmi dobře používat i v základní škole speciální, opět záleží na kreativitě učitele a to u nás není problém. Po zapnutí apky se zobrazí dva uživatelské módy: Play a Create. Aplikace umožňuje hraní současně 1 až 3 hráčů.

IMG_0528 Uživatelský mód Play je jasný. Máte zde k dispozici několik her: puzzle, pexeso, skládání slov dle barev, početní operace (jsou celkem povedené), zeměpisnou mapu, kde hledáte dle zadaných kritérií, poslech písní, hledání slov v osmisměrce (vhodné do angličtiny), galerii a jako poslední omalovánku s využitím vestavěného fotoaparátu  (my jsme ji vyzkoušeli samostatně zde v jednom z prvních našich počinů).

IMG_0529

V uživatelském módu Create máme k dispozici tvorbu puzzle, pexesa, slov a vlastní písničky. Tohle mě zajímalo nejvíc a tohle je to, co se svými žáky jistě využijeme.

IMG_0551

Zkusil jsem vytvořit puzzle z obrázků, které malovali sami žáci v hodině výtvarné výchovy. Jednoduše vyfotíte, foto se uloží a ihned máte k dispozici puzzle v nejjednodušší variantě – 2 díly. Jakmile složíte, můžete si obtížnost přidávat. Velmi kladně hodnotím to, že pokud díl nedáte na správné místo, zůstatne ve zmenšené podobě. Teprve po správném umístění se zvětší do originální velikosti.

IMG_0537

IMG_0538

IMG_0541

Další je pexeso. Vynikající. Žáci si sami mohou vyrobit své vlastní pexeso. Fantazii se meze nekladou. Jednoduše prstem označí kartičku (dvojice se označí automaticky), sepne se fotoaparát a kliknutím na kartičku vyrobí foto. Fotit můžete co chcete. Opět se hrát začíná od nejjednoduššího, tedy 2 dvojice, ale složitost lze opět volit.

IMG_0544

IMG_0545

IMG_0546

IMG_0539

Tvorba slov – výhodou je, že si můžete vytvořit svoji vlastní skupinu slov, které později bude žák skládat. Nevýhodou je, že při skládání jednotlivých písmen je aplikace hláskuje v angličtině. Ale pokud se zvuk vypne, jak jsem zmiňoval výše, lze krásně používat. Angličtináři opět mají výhodu.

IMG_0531

IMG_0532

IMG_0533

Početní operace tvořit nelze, za to lze krásně využívat to, co je již hotovo.

IMG_0534

Zeměpisné úkoly a tvorbu písniček jsem vyzkoušel, ale moc mě to neoslovilo. Vzhledem k tomu, že je aplikace zdarma, určitě si u nás najde místo a budeme ji čas od času využívat. Ptáte se, proč se mi vlastně tak líbí? Protože nejkrásnější na této aplikaci je to, že vše, co v módu Create vyrobíte, MŮŽETE SDÍLET. Sice jen mailem, ale po odeslání a stažení přílohy nabídne iPad možnosti otevřít v… Po zvolení Playground se automaticky načte hotový list, puzzle, pexeso, slova a vy můžete bleskově využívat. Vše, co otevřete ze sdílených příloh z mailu, vám však v aplikaci natrvaolo zůstane.

IMG_0547

IMG_0530

Vše nepotřebné však můžete zároveň smazat.

IMG_0548

Doporučuji aplikaci aspoň vyzkoušet, smazat ji můžete vždy. Tvorba vlatního pexesa a puzzle žáky ale bude určitě bavit :)

  • LenkaRi 6.Únor 2014 20:26

    další prostor pro 1000 her :)