Rubriky: Články

Myšlenkové mapy na Velké Moravě thumbnail

Musel jsem služebně odjet s dětmi do Londýna, neplánovaně, tak rychle připravit nějakou smysluplnou práci. Aby to bylo využitelné i dál. Sedmáci z béčka se seznámí s Velkou Moravou. A pro svoje spolužáky vyrobí svoji myšlenkovou mapu v aplikaci Popplet. Aplikace je to placená (4,99 EURO), ale my už ji vlastníme od samého začátku, obsluha je velmi jednoduchá. Sedmáci se s ní seznámili v minulých měsících, princip myšlenkových map jsme probrali v šestce. Barevně, stručně, z pravého horního do levého horního okraje po směru hodinových ručiček. Přidej obrázek, symbol, něco vtipného. To vše dopraví informace do našich mozků. Vypadá to jako dobrá kuchařka.

Ne každému to všechno funguje tak, jak má. Učíme se. Dnes jsme dílka posílali e-mailem ve formátu PDF. Některé iPady byly neposlušné, bylo nutné jim domluvit. To už byla moje starost. Padla zásadní otázka – jak to budeme sdílet? Přes Google Disk, příště už to zkusíte sami. Některé mapy nejsou tak, jak jsme si naznačili v předcházející rychlokuchařce. Však my se to naučíme využívat.

Na naše výtvory se můžete podívat v této složce.

Dnes jsme si z našich informací vyrobili ještě časovou přímku, tu jsme malovali do interaktivní tabule, záznam i z počátků našich prvních Přemyslovců najdete zde. Máme co studovat. Na příště si připravíme porovnání své práce s prací ostatních, co se nám zdá na ostatních zajímavé, co bychom udělali jinak a proč a jak to příště napravit. Čeká nás to nejdůležitější – reflexe. A hlavní věc – máme studijní pomůcku, klidně si můžeme zapomenou sešit, pro tuhle si mohu sáhnout kdykoliv na svém mobilním zařízení. Cestu k ní najdeme především z našich týdenních plánů na stránkách školy. Studovat může i druhá třída – áčko, která měla pracovat s nástěnkou v LinoItu, jen by pan učitel nesměl zapomenout správně nastavit přístup do nástěnky. I mně se občas nezadaří. :)

Bohuslav Hora – učitel dějepisu a sedmáci z béčka v Základní škole Planá nad Lužnicí