Rubriky: Kreativita, Média, Naše příběhy, Školní předměty

Proč? thumbnail

Dobrý den,

zasílám vám příspěvek do vaší soutěže, který je zároveň poděkováním za stránky www.i-sen.cz, které vytváříte a jsou pro mě zdrojem tvůrčí inspirace. Přestože mám tři malé děti, můžu být večer unavená sebevíc, ale není večera, abych se nepodívala, zda se neobjevil nový příspěvek… zkrátka čistokrevná závislost :-) rodiče i zároveň učitele.

Příspěvkem učitele je knížka (formát epub ke stažení), kterou vytvořili mí páťáci (PDF soubor zde). Učím je pouze matematiku a informatiku, takže možností k tvoření je míň, ale to nás neodrazuje. Příspěvek Staré pověsti české na vašich stránkách mě nadchnul natolik, že jsem neustále přemýšlela, jakou knížku bychom mohli vytvořit my.

obrázek 3

Nakonec určila náš směr nenápadná věta paní Emmy Dostálové: „A kromě toho ten luxus podcastů“ z příspěvku Chci být součástí. Začala jsem uvažovat, co to podcasty jsou, a pokud je to luxus, musím jej prozkoumat…. Následně jsem každému z děti poslala na jeho email jeden z pořadů Pro slepičí kvoč Rádia Junior. Na základě poslechu zaslaného pořadu měly děti svými slovy vysvětlit své Proč a doplnit jej vlastními ilustracemi. Využívali jsme aplikace Book Creator a Crayon. Mezi nejhezčí okamžiky patřil moment, kdy samy děti začaly uvažovat o tom, které aplikace a jak využít k úpravě obrázků či k vytvoření rámečků. Zdálo by se, že vytvořením jednotlivých kapitol práce na knížce skončila, ale…. objevily se další oříšky k prozkoumání – Jak dostat kapitoly jednotlivých žáků do mého iPadu, aby se kniha dala zkompletovat, Jak převést video z youtube do formátu mp3, oříznout jen jeho část a následně přidat k titulní stránce…. vše bylo poprvé, ale po hodinách pátrání a zkoušení nakonec snad se zdárným výsledkem. Nás tvorba první knížky moc bavila.

obrázek 2

ukázka stránek

obrázek 1

 

Hana Lenertová, ZŠ Mutěnice

ozvučený ebook, převedeno do PDF

  • LenkaRi 1.Březen 2014 19:38

    Knížka se moc povedla a váš nápad z podcasty by zasloužil samostatný článek z dalšího používání :). Díky

  • Vojtěch Gybas 1.Březen 2014 19:40

    BookCreator je prostě super!

  • Vojtěch Gybas 2.Březen 2014 12:09

    Knihu jsem si stáhl. Moc se mi líbí obrázky. Mám další inspiraci :)

  • Martina Bábíčková 2.Březen 2014 19:31

    Ahoj Hani, jste skvělííí