Rubriky: Inspirace, Kreativita, Média, Školní předměty

Hudba na dotyk II. – Zpíváme koledy s GarageBandem thumbnail

V minulém, prvním dílu, jsme si popsali hlavní funkce aplikace GarageBand. Článek končil malou ochutnávkou a slibem případného příště… A protože budou zanedlouho Vánoce, výběr písně, kterou si dnes ukážeme, je naprosto zřejmý. Ukážeme si, jak jednoduše lze připravit doprovod české koledy. Ze všech možných i nemožných Vánočních písní jsem vybral pro mě nejvánočnější, píseň Štědrý večer nastal.


Příprava

Nejsem si úplně jistý, zda i člověk s nulovou znalostí hudební teorie bude schopen s aplikací GarageBand samostatně vytvořit své hudební dílko. Jsem si ale naprosto jistý, že toho bude schopen každý, kdo správně nastaví takt, tóninu a má alespoň minimální hudební cítění,

 Co připravit nejdříve

Úplně prvním krokem je samozřejmě spuštění aplikace GarageBand. Z nabízeným nástrojů vybereme kytaru (Smart Guitar) a upřesníme nastavení. Píseň Štědrý večer nastal by sice měla být v taktu 2/4, ten nám ale GarageBand nenabízí. Nabízí pouze 4/4, 3/4 a 6/8, jak jsme si ostatně ukázali v prvém dílu. Pro naši potřebu si ale s 4/4 taktem vystačíme. Dále nastavíme tóninu C Dur a tempo 110, viz obrázek níže.

Nastavení tempa, tóniny a rytmu

 

V naší ukázce postupně použijeme tři kytary (1 × doprovod, 2 × melodie), basu a bicí. Z akordů pak C, G , a moll a d moll. Zkontrolujte si tedy, zda tyto akordy máte k dispozici. Nastavte si nyní vše dle obrázku níže.

  1. Umístěte jezdce na začátek
  2. Zapněte si případně metronom. Ten zde ale nebude příliš potřeba
  3. Tlačítko přepněte na Chords (akordy)
  4. Autoplay na stupeň 1
  5. Zkontrolujte si, zda máte k dispozici akordy, které chcete použít – C, G , a, d
  6. Jako první si nahrajeme doprovod na akustickou kytaru

 

Doporučení 1: Nastavte si počet taktů na „Automaticky“. Vyhnete se tak možnému přepisování taktů. Standardně jich je totiž nastaveno pouze 8.

Nastavení počtu taktů

 

 

Doporučení 2: Nastavte si „Kvantizace“ na osminové noty (1/8). Pokud při hře uděláte menší rytmickou chybku, nástroj Kvantizace to za vás většinou dorovná.

Nastavení nástroje Kvantizace

 

Doporučení 3: Nezapomeňte nahrávat každý nástroj do nové stopy (návod jako to udělat je ve videotutoriálu).

Doporučení 4: Pokud snímáte obrazovku například pro videonávody, vypněte si WiFi, popřípadě komunikační programy a programy, které zobrazují zprávy. 

Doporučení 5: Pokud vytváříte tutoriál, eliminujte ve své blízkosti jakékoli zdroje zvuku (v mém případě zapnutý počítač s hlučným chladičem).

Doporučení 6: Pokud vytváříte videotutoriál, eliminujte jakékoli odrazy na displeji (v mém případě počítač postavený za iPadem).

 

Notový materiál

Partitura – notový zápis všech nástrojů (formát PDF)

Předehra

 

1. hlas

 

2. hlas

 

basahouslovy
Basová linka (v houslovém klíči)

 

basabasovy

Basová linka (v basovém klíči)

 

Videotutoriál

Přemýšlel jsem, jakou variantu popisu zvolit, aby vše bylo co nejsrozumitelnější. Nakonec padla moje volba na videonávod. Budu velmi rád, pokud mně napíšete do komentáře, zda jste podle tohoto návodu byli schopni koledu vytvořit a zároveň budu velmi rád, pokud mně napíšete co vám naopak chybělo a jak byste si to představovali.

  • IVa.J 23.Prosinec 2014 9:49

    Videonávod, pro mě to nejlepší! Rychlé, přehledné…. iPad leží přede mnou a už to zkouším. Veliké díky za velmi podrobný a názorný článek.

  • J. Fiala 29.Prosinec 2014 15:52

    Hudebnik nejsem ale s GarageBand se nemozne stava skutecnosti :-) Tato aplikace je take ukazkou toho, ze to co bylo drive vysadou klasickych PC muze po uprave vhodneho uzivatelskeho prostredi (coz tato app zvladla) plnohodnotne pracovat i na dotykovem zarizeni. A to se jiste vyplati.

  • Jitka Rambousková 14.Prosinec 2015 15:01

    Osobně nejsme schopna podobnén věci ani s videem, ale už jsem poslala dál a hudebně schopnějším :)