Rubriky: Kreativita, Média, Praxe, Školní předměty

Animované šnečí blues thumbnail

3.listopadu 2016 se uskutečnila v učebně 3.A ve 2.ZŠ Propojení v Sedlčanech premiéra hudebního animovaného klipu, který vytvořili žáci 3.A. Všechna místa k sezení i k stání byla zaplněna rodiči, prarodiči, kamarády a známými, kteří byli zvědaví, jak se tento nápad zrodil, vyvíjel a nakonec uskutečnil.

Nejdříve se žáci seznámili s písní Šnečí blues od Jarka Nohavici. Z obsahu písně si měli vybrat to nejzajímavější a nakreslit k tomu obrázek. V další vyučovací hodině pak tvořili ve skupinách ilustrace k jednotlivým slokám písně. Všechny tyto obrázky sloužily jako pracovní materiál animátorské skupině. Třináct šikovných animátorů pozvala do svého školního klubu Hanka Suchá. Vysvětlila jim, jaký je princip animace a konkrétně jim ukázala, jak postupovat při snímání obrázků na iPadu. Šest pracovních týmů pracovalo na rozpohybování vystříhaných částí z obrázků o šnekovi, který jednu svou šíleně rychlou jízdu lesem nezvládl. Týmy nakonec představily ostatním žákům své oživlé animace k jednotlivým  slokám písně. Pak již jen na Haničce ležela těžká práce všechny krátké filmové klipy spojit v jeden. Kluci a holky ze 3.A ještě nazpívali píseň Šnečí blues a Hanička jejich  zpěv použila jako hudební podkres k výslednému klipu.

Premiéra měla úspěch. Všichni přítomní žáci – výtvarníci a žáci – animátoři sklidili zasloužený potlesk a slova obdivu. Využití nových technologií nemusí znamenat pro děti jen hraní her na iPadech a počítačích, ale i smysluplně strávené chvíle tvořením, inspirací a fantazií.

Použité aplikace – Stop Motion, iMovie

Věra Hončíková, ZŠ Propojení